Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Sundsvallsadvokaten Arne Kjellson


Advokat Arne Kjellson, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 89 år.

En sann norrlandsadvokat av det gamla slaget har gått ur tiden. Arne föddes i Sundsvall och blev, med undantag för juridikstudier i Uppsala och notarietjänstgöring i Kalmar, hemstaden trogen. Under läroverkstiden träffade han sin blivande hustru Agnes, f. Franck och de gifte sig 1951. Efter några år hade familjen utökats med de båda sönerna.

År 1954 började han som biträdande jurist på Arendt Berggrens Advokatbyrå. Hans far, Birger Kjellson, var delägare i byrån och sedermera blev även Arne advokat och delägare. Arne såg delvis rollen som advokat som en samhällsuppgift och han tog på sig en tung arbetsbörda med uppdrag inom i stort sett alla rättsområden. Hans kompetens var stor och hans advokatbana blev framgångsrik, med en mer mångfacetterad verksamhet än den som advokater i dag bedriver. Större brottmål blandades med vattenkraftsutbyggnad och familjejuridik. Med tiden blev företagsjuridik, styrelseuppdrag och vattenmål hans huvudsakliga gärning vilket innebar en hel del resande både längs Norrlands älvdalar och till huvudstaden. Han innehade också flera förtroendeuppdrag inom Svenska Advokatsamfundet och för dess Norra avdelning där han bl.a. var ordförande. Arnes samhällsintresse ledde också till en rad politiska uppdrag för högerpartiet/moderata samlingspartiet.

Han var aktiv som advokat, om än i begränsad omfattning, ända in i det sista. Sittandes i rullstol företrädde han i våras sakägare i det s.k. Petersviksärendet i mark- och miljödomstolen under sitt åttionionde levnadsår. Med klar stämma och stor sakkunskap inom rättsområdet argumenterade han för bevarandet av vad han ansåg vara för hemstaden viktiga kulturella värden.

Arne var och uppfattades som lärd, inte bara för att han talade latin. Han hade ett mycket stort intresse för litteratur. Film var också ett tidigt intresse. Han var en flitig gäst på Sundsvalls filmstudio, som var en mycket aktiv samlingsplats för filmälskare i Sundsvall på 1960- och 70-talen. Arne ledde under många år filmstudions årsmöten. Ett annat stort intresse var jazzmusik, och det ökade med åren. Det innebar många besök på Sundsvalls Jazzklubbs arrangemang, där han fick god kontakt med både musiker och andra jazzentusiaster. Historia, inte minst militär sådan, var ett annat ämne som blev ett aktivt fritidsintresse. Sina resor till olika krigsskådeplatser i Finland och det tidigare Sovjetunionen var något Arne gärna berättade om, och hans beundran för det finska folkets kamp och mod var stor.

Saknaden efter hustrun Agnes var stor efter det att hon gick bort för 22 år sedan. Hon, som var minst lika aktiv och kunnig som han, hade betytt mycket för Arne och hans tillvaro på olika plan. De sista åren fick Arne svårare att röra sig på och delta i olika aktiviteter. Livet blev annorlunda men Arne lämnar många glada och goda minnen efter sig. Närmast anhöriga är sönerna Bengt och Åke med familjer. Vi saknar honom.

Bengt och Åke Kjellson