Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Sten Edlund

Sten Edlund, Östersund, har efter ett långt och aktivt liv tagit ner skylten – som han själv skulle ha sagt. Sten Edlund blev 94 år och efterlämnar barn, barnbarn och övrig släkt och vänner i stor sorg.

Sten växte upp i Lit i Jämtland tillsammans med sina fem syskon. Fadern försörjde familjen som byggnadsarbetare och förhållandena var knappa.

Sina första jobb fick Sten som cykelreparatör på Hörnsta i Lit, som bodknodd i Duved och som pinnpojke vid utbyggnaden av Indalsälven. Trots knappheten i hemmet fick alla barnen en yrkesutbildning och för Stens del blev det Birka Folkhögskola och sedan ingenjörsutbildning på Stockholms Tekniska Institut.

Som nyutbildad byggnadsingenjör arbetade Sten med utbyggnaden av vattenkraften i flera av Norrlandsälvarna. Och det var vid kraftverksbygget i Ulriksfors som han 1947 träffade Anna-Britta från Offerdal; sin blivande maka, som då arbetade som servitris i personalmatsalen. Paret gifte sig och första barnet Karin föddes 1954 när de bodde i Stugun i Jämtland och när andra barnet Catrine föddes 1958 hade vattenkraftsutbyggnaden fört familjen till Sörfors utanför Umeå.

Under nio år bodde sedan Sten med sin familj i Kiruna där skidåkningen och fisketurerna till fjälls blev stående inslag i Stens fritid. Där byggde han också en segeljolle som han seglade på Luossajärvi – ett ovanligt inslag på den sjön. När Sten närmade sig 50 år började han på sitt sista stora bygge; det nya sjukhuset i Sundsvall. Familjen flyttade då till Mjösund i Njurunda där Sten och Anna-Britta kom att bo i sitt eget hus i 24 år. I huset, på tomten eller i garaget fanns alltid något för Sten att greja med. Verktygen var aldrig långt borta och när döttrarna varit på besök blev avfärden alltid fördröjd för då var motorhuven på bilen uppfälld.

1994 flyttade paret hem till Jämtland med lägenhet i Lugnvik och stuga i Offerdal. Stugan blev ett kärt tillhåll med nätfiske, bärplockning och grejande. Sten blev änkling 1999 men fick ett gott sällskap när lillasyster Elisabeth flyttade tillbaka till Frösön 2002.

Sten var en omtyckt man med skärpa och humor. Han visade stor omtanke om sina närmaste och engagerade sig starkt i sina barnbarn. Han var en pigg och vital man som, under sin ålderdom, bemästrade både sjukdom, trafikolycka och ett fall från en stege i stugan – han kom alltid igen. Men efter en kortare tids sjukdom har han nu lämnat barn, barnbarn och övrig släkt och vänner i stor sorg.

Catrine Edlund