Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belönades för visat mod och handlingskraft – minnesord över polisen Ingvar Berg

Förre polisinspektören Ingvar Berg, Sundsvall, har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 85 år gammal.

Annons

Närmaste anhöriga är barn och barnbarn. Ingvar växte upp i idylliska Vikesund i västra Medelpad. Där gick han i byskolan och blev en av de Vikebor som började i skogsbruket men som så småningom sökte sig till andra yrken.

Värnplikten gjorde han i Karlsborg och var en av dem som började i ett mycket krävande vapenslag nämligen som fallskärmsjägare. Det var då ett nytt vapenslag och fallskärmarna lär ha varit tämligen små och fallhastigheten hög! Flygning kom att bli ett av hans många intressen och han tog självfallet flygcertifikat och gjorde många och ibland långa och äventyrliga flygningar. Ingvar var resolut och passade väl in i det yrke som han sedan valde nämligen som polis i Sundsvall.

Han deltog i många uppdrag och var nog den som skickades fram om där krävdes bestämda tag. På sin fritid kom Ingvar att råka ut för en händelse som så småningom medförde hedersomnämnande och belöning för visat mod och handlingskraft.

Han kallades till Stockholm och fick ur rikspolischefens hand motta en belöning. Bakgrunden var att Ingvar blev tillkallad när en våldsman höll på att knivhugga en kvinna. Obeväpnad konfronterade Ingvar denne och kunde avväpna och gripa våldsverkaren.

En legendarisk polisman som var hembygden trogen och i älgjaktlaget var han en mycket uppskattad deltagare. Vi som under flera årtionden varje höst samlades i jaktstugan minns Ingvar som en god kamrat, generös, färgstark och humoristisk.

För vännerna genom Gerhard Flink och Carl-Axel Tidblom

Mer läsning

Annons