Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälen som ville förändra samhället – Minnesord över Gertrud Blomqvist

/

Annons

Gertrud Blomqvist har avlidit i en ålder av 96 år.

Hon fick ett långt och händelserikt liv och fick också vara aktiv och frisk i nästan hela sitt liv. En ”eldsjäl” som brann för att göra en positiv skillnad i samhället. Framförallt ville hon att alla barn skulle få möjlighet till en trygg och glädjefylld barndom. Flera generationer Matforsbarn minns säkert ”Tant Gertrud” med glädje, som ledare i ungdomslogen Primula och Tunaborg, (IOGT /NTO/UNF). I flera decennier var hon också ”Sagotant” på Biblioteket i Matfors, där hon satte guldkant på tillvaron för många små barn, med sina sagor och egentillverkade dockteater.

Hon var även en flitig skribent i ”Tunabygden”, gymnastikledare i PRO och en välkänd kulturprofil i bygden. Gertrud brukade säga att hon ”föddes in i Godtemplarorden, Konsumentkooperationen, Hembygdsrörelsen och Socialdemokratin”. Föräldrarna Alex och Johanna Burman (född Englund) var båda engagerade i samhällets och föreningslivets uppbyggnad och utgjorde fina exempel för sina tre döttrar.

Gertrud föddes den 14 maj 1921 i Karläng, Attmar. 1927 köpte familjen ett hus på Bällstavägen i Matfors. Under flera år sjöd det av liv och rörelse. Där fanns både herr- och damskrädderi, café/pensionat, charkuteriaffär, biljardsalong och bostäder. Huset omgavs av en ovanligt vacker park, anlagd av dåvarande länsträdgårdsmästare Lindström från Stöde. Det var den bästa tiden i Gertruds barndom. 1933 byggde familjen ett nytt hus i ”Epadalen”, nedanför foten av Torkarlsberget, där hela familjen var med och byggde upp Hembygdsföreningens verksamhet.

Efter avslutad skolgång började Gertrud arbeta på Kooperativa i Vattjom och var ungdomsledare på fritiden. På ett Storlogemöte i Sundsvall, 1942, träffade hon Gunnar Blomqvist, från Lidensboda, som 1945 blev hennes make. Gunnar hade en ofantlig läshunger, som även smittade av sig på Gertrud. De inspirerade varandra att förkovra sig, delade varandras intressen och hade väldigt roligt tillsammans.

1946 fick Gunnar arbete som butiksföreståndare på Kooperativa, i Matfors. Familjen utökades snabbt med två små flickor. 1955 köpte familjen ett sommartorp i Loböle, Stöde, som kom att bli en ”oas” för hela familjen. Där fick Gertrud och Gunnar 52 härliga år tillsammans, där de ägnade sig åt friluftsliv, trädgårdsodling och sköna berättarkvällar framför brasan. 1973 var båda med om att starta både Konstföreningen och Lyriksällskapet - en källa till glädje och trevlig samvaro. Efter totalt 67 år tillsammans avled maken Gunnar, sommaren 2009. Livet blev sig aldrig mer likt, när deras livliga samtal plötsligt tystnade. Ett år senare flyttade Gertrud till Servicehuset, där hon tog initiativet till ”Prat-Bubblan”, ett trevligt fredagsnöje för många Matforsbor.

På julaftonen 2017 somnade Gertrud in, lugnt och fridfullt, med båda döttrarna vid sin sida.

Vi saknar henne oändligt mycket.

Gunilla och Anita med familjer

Mer läsning

Annons