Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En älskad körledare har somnat in – minnesord över Örjan Lidén

Vår körledare Örjan Lidén har lämnat oss.

Annons

Sorgsna och vilsna står vi, kören Mousiké, här, men med våra hjärtan fulla av positiva minnen och tacksamhet för alla år vi fått tillsammans. Han har med sin genialitet varit en lysande kompositör, textförfattare och arrangör. Vi är nog den enda kör som kan glädja oss över att ha fått sånger som han på ett skickligt sätt anpassat till körstämmornas förmågor och brister. Att få ha en körledare med alla dessa egenskaper är unikt.

I spetsen för Hudiksvalls Balalajkor, fanns en yngling som var något utöver det vanliga och hans kör och orkester, Hudiksvalls Balalajkor, skulle vi samarbeta med. En helg samlades vi på KFUK:s sommarhem Strand på Alnön, för att tillsammans med Örjan gnugga text och stämmor. Ett bestående minne från den körhelgen var när han långsamt gick förbi oss alla uppställda i körposition. Så stannade han framför några av oss och påpekade att vi sjöng en halvton fel. Konserten i Stadshuset, blev utsåld till sista plats. Vi fortsatte på olika spår, men skulle träffas och samarbeta igen.

2004 blev han vår körledare, på riktigt. Han hade skrivit text och musik till "Lejonet och åsnan", som byggde på Aesopos fabel och kören som under mellantiden alltmer blivit en dramatisk kör fick ta på sig roller som djuren på stäppen. Behöver vi säga att det blev succé och flera föreställningar var slutsålda. Satiren hade kommit för att stanna och nästa föreställning blev "Aisopos, Aisopos, har Du nåt att lära oss"? De kommande åren gjorde vi tillsammans många satirföreställningar, "Får man sparka på den som ligger?", "I ständig opposition", "Alla ska med".

Örjan var en ordets mästare och hans satirer klädde av maktens företrädare och visade på orättvisor och maktmissbruk. Men han var också en tonsättare som skapade de mest underbara melodier och hans poesi var helt förtrollande, känslosam och vacker. Ett av hans storverk är "De tre årstiderna". Vi hade den stora förmånen att på våra julkonserter, I hjärtat finns en junidag, fem år i rad, sjunga hans Midvinterbön, körverkets absoluta höjdpunkt.

Han var en kreativ, entusiastisk, humoristisk körledare, något som visade sig inte minst på körövningarna då han ofta lockade fram stor munterhet, ja, också gapskratt. Han hade en sällsynt förmåga att fånga situationer och beskriva dem i några väl valda ord. Under årens lopp har han skapat många visdomsord. Det här kan verka enkelt, men vänta tills jag har förklarat det. ”Tenorer gillar utmaningar. Ni ska upp till nästa hormonläge!” ”Pavarottifiera! Ni har arton ondsinta kvinnor som försöker dränka er”, ”körsång är något i synnerhet, ingenting i allmänhet”,” "nånting måste man säga också, man kan inte bara hålla på och sjunga vackert”.

Vi vet nu, att vi inte kommer att få sätta oss i kören och få ge oss i kast med nya satirtexter eller vackra lyriska och sköna sånger, men Örjans musikskatt är rik och vi får glädja oss över våra minnen från de tretton år som han varit vår körledare. Tack käre Örjan för allt Du betytt för oss.

Kören Mousiké genom Bo Dernebo

Mer läsning

Annons