Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En engagerad S-kvinna har somnat in – minnesord över Kerstin Johansson

Vår mamma Kerstin Johansson, Matfors, har avlidit i en ålder av 86 år.

Annons

Mamma var född i Kilafors, Hälsingland och kom i unga år till Bräcke i Jämtland för att jobba som postkassör. Där träffade hon Rolf, vår pappa, gifte sig och fick oss två döttrar. Under vår uppväxt bodde vi i Bräcke där mamma förutom sitt heltidsarbete skötte vårt hem. I början av 70-talet flyttade mamma och pappa till Västernorrland. De bosatte sig i Matfors och hade ett rikt och aktivt liv med många vänner. Mamma Kerstin fortsatte att jobba för postverket ända fram till sin pensionering. Hon var skicklig på de flesta sorters handarbeten och i Matfors började hon väva. Många vackra dukar, plädar och mattor har vi fått som gåvor under åren. Hon var även skicklig i lappteknik.

Trädgårdsintresset fanns där och i villaträdgården i Matfors prunkade rabatter och trädgårdsland. Ett intresse som flyttades över till fritidshuset i Grönviken utanför Bräcke där hon och pappa tillbringade hela somrarna sedan de pensionerat sig och flyttat till en lägenhet Matfors.

Äktenskapet mellan våra föräldrar var varmt och kärleksfullt ända tills vår far avled och mamma blev änka 2013. De sista åren mamma och pappa hade tillsammans blev jobbiga. Pappa drabbades av Alzheimers sjukdom och mamma skötte honom i hemmet så länge det var möjligt. När han sedan flyttade till ett demensboende hälsade hon på honom nästan dagligen.

Mamma hade även ett samhällsengagemang och hon var under många år kassör i den lokala klubben för S-kvinnor. Hon var engagerad i kyrkan och förtroendevald i Tuna församling och engagerad i kyrkans internationella grupp i många år.

Vi minns mamma som en person som alltid var igång och aldrig drog sig för att ta i. Hon bakade, lagade mat och gjorde hemmet trivsamt. Hon var gästfri och välkomnande och det fanns alltid plats för flera vid kaffe- eller matbord. Våra barn, hennes barnbarn, minns jularna i Matfors med glädje, en sådan julstämning hon skapade i villan på Nybyggarvägen! Det var smärtsamt för henne när krafterna tröt på ålderns höst och hon inte längre orkade som tidigare. Nu får hon vila efter ett arbetsam men rikt liv och vi minns henne med tacksamhet.

Eva-Britt och Ann-Marie

Mer läsning

Annons