Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En känd krögare har somnat in – minnesord över Kenneth Krook

Annons

Kapten Krook har lämnat arenan.

Vi är många som delat Kenneths liv som organisatör, företagare, ordensmänniska och produktutvecklare. En entreprenör med känsla för livets goda.

Efter åren på världshaven i kabysser som sedan växlades mot restaurangverksamhet och catering med massor av egna produkter som bland annat ”Norsk Fjordlax”, blev arbetet med att utveckla matprodukter och att driva företag inom livsmedelsindustrin något som ofta satte Kenneth i situationer där regler och stelbent byråkrati av honom inte sågs som hinder utan istället gav upphov till att finna nya vägar. Under många år efter att Kapten Krooks verksamheter såldes var Kenneth också drivande och verksam inom Företagarnas Riksorganisation. Uppskattad i dessa kretsar för sin kompetens och erfarenhet vilket om möjligt även breddade Kenneths och hustrun Karins vänskapskrets än mer.

Rotary, Ortoceratiterna, Par Bricole och inte minst Svenska Kennethklubben var föreningar och kamratgäng som sedan 80-talet blev några av Krookens nya världshav och arenor där han fick utlopp för sina kreativa, konstnärliga, retoriska och underfundiga maner att finna lösningar i nya situationer och sammanhang.

Som den gourmé Kenneth alltid varit och i frack med sällskapet Ortoceratiterna var kamratliga restaurangbesök i slott och koja återkommande tillställningar för Kenneth även om ett udda samlande av McDonalds restauranger i Sverige och utomlands också ingick i besöken.

Minnet glädjer oss alla från många av de kvällar och år där Kenneth som teatertalang och ”Bricolistisk domare” skrivit fyndiga dagsaktuella verser och senare suttit uppkrupen i vindsscenen på Frimurarhuset i Sundsvall och tillsammans med många av oss vänner förfasat sig och skanderat över vad ”Kalmuckerna” ute i det vanliga samhället hittat på. I Par Bricole har Kenneth odlat kopplingen till Bellman och det liv han beskrivit i Fredmans Epistlar. Det är minnet av den Kenneth vi alla vill bära med oss.

I samband med en plötslig olycka som renderade Kenneth år av rehabilitering och sjukhusvård efter 2007 drabbades slutligen Kenneth av vår tids svåra folksjukdom, cancer. Kenneth somnade stilla in i kretsen av sin familj den 28 maj 2018. Vi är många som saknar hans stora leende och glada tillrop.

Kenneth Gustafsson, Gunnar Heljestrand och Sundsvalls Par Bricole genom Hans Gillgren

Mer läsning

Annons