Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En traventusiast har somnat in – minnesord över Stig Ahrenstedt

Stig Bertil Verner Ahrenstedt, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 92 år.

Annons

Fadern Bertil var skeppsmäklare, modern Helga hade en modistaffär på Storgatan och de bodde på Nybrogatan 27.

Stigs bana kunde ha slutat där då han i yngre tonåren fick benröta, låg ett år på sjukhus och opererades flera gånger. Modern kom ofta med stärkande kotletter. Hon hade också hört talas om ett nytt läkemedel från USA och fick läkarna att skicka efter detta antibiotikum, som visade sig bli hans läkning. Stig blev frisk och kunde ägna sig åt skridskoåkning på Selångersån och backhoppning.

Efter studenten följde ett års värnplikt placerad i Stockholm på Personalprövningsdetaljen, med intelligenstester på de mönstrande. Stig fortsatte på universitet i Stockholm, spelade schack och bridge med bland annat Putte Kock, läste matematik, filosofi och blev psykolog. Medverkade i Hylands hörna 1956 som drömtydande expert. Jobbade som socialassistent och psykolog på Sidsjöns Rättspsykiatriska station. Stig fortsatte med läkarstudier, praktiserade först som provinsialläkarvikarie i Sundsvall, därefter företagsläkare på Aluminiumkompaniet innan han 1967 blev sin egen; privatläkare i Skönsmon. Många är de patienter som under åren uppskattat hans hjälp.

Stig gifte sig 1951 med vår mor, Birgit Hedlund. De fick två söner, Stefan och Örjan. Bägge är läkare och två av Stefans barn, Petter och Märta har också gått i sin fars och farfars fotspår.

Men Stigs stora hobby och intresse tog överhand, det blev separation. Sammanlagt har Stig ägt 14 travhästar, en del riktigt bra och andra inte riktigt lika bra. Han kanske inte bodde på Bergsåkers travbana, men nästan. Han och kompisen Lasse hade ett stående restaurangbord. Och fru nummer två, Siri född Bergström från Njurunda, delade deras stora intresse.

Stig och Siri hyrde också en fäbostuga i Harvsbodarna. I närbelägna sjön Vikarn rodde han gärna drag med båtplats i Harv. Varje gädda var välkommen, han tackade fisken och släppte tillbaks den.

Med kompisen Kurt Ejerås spelade Stig tennis och höll sig i form. Stig var chefstävlingsläkare på flera Norrländska mästerskap.

För fyra år sedan gav far mig sina skidor, ett lätt beslut men en svår stund att ha bestämt att aldrig mer få känna fartens tjusning i Södra Stadsbergets backar. Året efter bröt han lårbenet, två år senare bäckenet, blev mer och mer stillasittande med minskande muskler och sämre balans. Han välkomnade Hemtjänsten i sin lägenhet. Efter fjärde sjukhusvändan i år kom han till ett temporärt korttidsboende. På måndagen sa han "Jag kommer inte att leva på fredag” och dog stilla på onsdagen.

Stefan med all släkt och vänner

Mer läsning

Annons