Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppskattad lärare har somnat in – minnesord över Nisse Hellzén

Lektorn vid Uppsala universitet, Nisse Hellzén, har avlidit i en ålder av 87 år.

Annons

Närmast anhöriga är hustrun Ingrid, sonen Ulf och dottern Ann-Charlotte med familjer. Under 1960-talet förnyades och förstärktes lärarutbildningen i Sverige. Det så kallade provåret avskaffades och ersattes av lärarhögskolor. Nisse Hellzén var vid den tiden en ung och framgångsrik lärare i Sundsvall. Målet med de nya lärarhögskolorna var att i grunden förändra den svenska skolan. För att nå dit hade samhället ett stort behov av skickliga lärare. Skolöverstyrelsen "dammsög” hela landet efter lärare kapabla att bygga och ta ansvar för de nya lärarhögskolorna. Nisse blev en av de lärare som i detta syfte rekryterades till Uppsala. Uppdraget var att utveckla och förbättra den svenska skolans undervisning.

Arbetet som metodiklektor i samhällskunskap kom att bli en av Nisses viktigaste yrkesinsatser. Tusentals lärarkandidater har haft Nisse Hellzén som lärare och handledare. De fick av honom lära sig vikten av struktur i undervisningen och en ämnesmetodik som gjorde samhällskunskapsämnet både levande och konkret. Lärarkandidater fick vid denna tid upp till ett 30-tal enskilda och timslånga handledningssamtal under övningsundervisning och terminslång praktiktjänst. Nisse lade stor omsorg vid denna individuella utbildning. Många är de som vittnat om hans betydelse för utvecklingen av deras lärarkompetens.

Nisse Hellzén var inte enbart en duktig lärare. Hans främsta yrkesgärning blev nog uppdragen som ledare och administratör. Initialt inom ämnet och med ansvar för uppbyggnaden av en institution för ämnesmetodik. Men snart ställdes han inför större uppgifter. Han fick tidigt en tjänst som biträdande utbildningsledare. I den egenskapen fick han ansvar och inflytande över både högstadie- och gymnasielärarutbildningen. Sedermera, när utbildningarna delades upp, blev han studierektor för gymnasielärarutbildningen. Den posten kom han att inneha ända fram till sin pension i mitten av 1990-talet. Nisse kom därmed att under många år och på ett mycket framgångsrikt sätt att leda utbildningen av alla gymnasielärare vid Uppsala universitet.

Vi minns honom dock främst som kollega och vän. Han var en synnerligen positiv och solidarisk person. Omtyckt och respekterad av både kollegor, administrativ och teknisk personal. Han tillhörde de människor som aldrig kom i konflikt. Men han hade trots det förmågan att på ett lågmält och positivt sätt driva en egen linje och stå upp för sina värderingar. Vi kommer att sakna honom.

För arbetskamrater och vänner

Arne Lindquist och Anders Lövberg

Mer läsning

Annons