Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filatelisterna sörjer en kollega – minnesord över Yngvar Persson

Annons

En av våra främsta filatelister har lagt ned sin pincett.

Den 12:e april kom beskedet att en av Norrlands främsta filatelister, Yngvar Persson, har lämnat oss under sitt 84:e levnadsår. Yngvar föddes i Matfors 1934 och blev bygden trogen genom hela livet. Som så många andra unga grabbar klev han tidigt in i den magiska värld som frimärkssamlandet ger tillträde till. I likhet med alla andra småkillar började han med att samla Hela Världen men så småningom skulle detta smalnas av betydligt. Affärssinne visade han tidigt och Yngvar började som ung pojke med att paketera och sälja frimärken till sina lika gamla samlarkompisar och kunde på det sättet finansiera sina egna inköp.

Sinnet för affärer kom till ytterligare nytta när han övertog familjeföretaget Högberga AB som hans far grundat 1922. Detta blev sedan han livsverk genom hela yrkeslivet och även där fanns filatelin dagligen närvarande i form av den oräkneliga postorderkorrespondensen till familjeföretaget.

Som vuxen samlare fattade Yngvar ett ovanligt beslut. När han återupptog sin hobby i slutet av 1960-talet efter ett uppehåll satsade han redan från start på kvalitetsmärken vilket åter visade på hans goda affärssinne. Kvalitetsmärken var fortfarande förhållandevis billiga och han kunde med tiden bygga upp en fantastisk samling av klassiskt Sverige.

Vissa mäter en filatelists storhet i det ekonomiska värdet av samlingar och uppnådda poäng på utställningar. Sanningen är snarare att storheten ligger i det personliga engagemanget och i drivkraften att inspirera både sig själv och andra. Yngvar lyckades med bravur att kombinera den filatelistiska gärningen med både ett högkvalitativt samlande och att inspirera och underhålla sina samlande kollegor. Yngvars tävlingar och frågesporter var ofta förekommande och högt uppskattade på mötena inom Sundsvalls Filatelistklubb. De kunde vara av klassisk modell typ ”Tippa 13 rätt” men också av den mer avancerade varianten ”Vem vill vinna ett 4-skilling banco” där Yngvar enligt Postkodmiljonärstruktur tävlade med en i taget och med alla bekanta livlinor som ”50/50”, fråga publiken och ring en vän. All den tid han lade ned på detta för att glädja oss andra i sin omgivning visade både hans klass som filatelist och som människa. Yngvar är djupt saknad i vänkretsen och kommer att vara ihågkommen länge. Våra tankar går till familjen med Karin och döttrarna Jessica och Erika.

För många filatelikollegors räkning,

Olle Håkansson

Mer läsning

Annons