Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson om vännen Fälldin: "Han var aldrig rädd för att ta i och utsätta sig för kritik"

/

Thorbjörn Fälldin var en stor politiker och en stor människa. Han hade fötterna på jorden, han var klok som få och han stod upp för sina värderingar i alla väder.

Annons

Den självägande bondens värderingar om rätten att bestämma själv, alla människors lika rätt och värde, ansvaret för miljö och djur, äganderättens och entreprenörernas betydelse för ekonomin och jobben var några av de värderingar som fanns med tydligt i Thorbjörn Fälldins politiska gärning.

Thorbjörn Fälldin var något nytt när han kom som partiledare. Han var ingen broiler som levde hela sitt liv genom politiken även om han hade sitt engagemang hela livet. Han förblev hembygden trogen under sin tid både som riksdagsman och statsminister men också efter att han lämnat alla uppdrag. Det var i Ås i Ramvik som han hade sin Solveig, sin familj med barn, barnbarn och alla barnbarnsbarn så småningom. Det var där hans kulturella intresse tog sin utgångspunkt. Att få sitta och lyssna till Thorbjörn när han deklamerade Birger Norman och Nicke Sjödin på ångermanländska var en fröjd. När Thorbjörn läste dikten om att man kunde gå genom livet med rena händer och ställde frågan om vad rena händer har uträttat här i världen (fritt översatt från ångermanländska), så förstod man att han talade ur egen erfarenhet.

Han var aldrig rädd för att ta i och utsätta sig för kritik om det krävdes för landets skull.

Thorbjörn Fälldin visade vägen för borgerligheten när han utmanade Socialdemokraterna på 70-talet. Maktskiftet 1976 var en historisk händelse och det var mycket tack vare Thorbjörn Fälldins starka ledarskap som de borgerliga regeringarna kunde leda landet i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Kampen mot löntagarfonderna och den socialisering som det skulle innebära bidrog till att Centerpartiet vann många nya väljare. Men också debatten om kärnkraften och behovet av utbyggnad av den förnyelsebara energin väckte stor respekt. I dag kan man nog säga att Thorbjörn Fälldin har fått rätt, om än 45 år senare.

Denna borgerliga regeringsperiod var också en viktig erfarenhet när de borgerliga bildade regering 1991, men också när Alliansen bildades 2004 för att sedan skapa ett maktskifte 2006. Det fanns många erfarenheter att dra lärdom av och som har gjort att de borgerliga partierna i dag är starkare i sitt samarbete.

Att Thorbjörn Fälldin hade sin hembygd i norra Sverige gjorde honom till en självklar företrädare för de norrländska villkoren. Han glömde aldrig sin bakgrund och var alltid beredd att stå upp för att norra Sverige skulle ha samma förutsättningar som andra delar av landet. Detta gällde också landsbygden som helhet.

Hans intresse för Norden förde honom till posten som ordförande i Föreningen Norden.

Thorbjörn Fälldin har vunnit respekt långt utanför partigränser, organisationsgränser och nationella gränser. Vart än vi rest i världen och i Sverige så har man frågat efter hur Thorbjörn har det. Det är många som uttryckt sin beundran över Thorbjörns gärning men också över hans person. Hans ledarskap har inspirerat och väckt respekt hos många både inom politiken, näringslivet och den ideella sektorn. Han har påverkat samhällsutvecklingen var han än befunnit sig.

Vi är många som saknar en stor ledare och folkrörelsemänniska men också en person och vän som vi alltid kunnat lita på. Ingen var som Thorbjörn. Vi är glada över att han fick leva i 90 år och har största respekt för att tiden var inne för att lämna jordelivet.

Maud Olofsson, f.d. partiledare, Centerpartiet

Per-Ola Eriksson, f.d. gruppledare för Centerpartiets riksdagsgrupp

Mer läsning

Annons