Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord för Göran Sundström

/

Annons

Göran Sundström, Linköping, har avlidit vid 97 års ålder.

"Där går ju en svensk student!" sa Harry Martinson till sin hustru Moa. De deltog i en middag på ambassaden i Moskva försommaren 1939. Mannen i studentmössa var Göran på sitt första besök i Sovjetunionen.

De första krigsåren fick Göran utbildning på SK14, flygvapnets första monoplan. 1943 var han statist i filmen "Det brinner en eld". Efter studier i statskunskap, pedagogik, teoretisk och praktisk filosofi – fil kand 1945 – arbetade han med ett par uppehåll som ämneslärare på Medelpads folkhögskola i Ålsta, Fränsta mellan 1946 och 1974.

En jur kand-examen 1951 ledde till arbete på länsstyrelsen i Linköping; efter kort tid återvände han till Ålsta. Han var en uppskattad lärare och en nyckelperson i skolans samkväm som regissör och medverkande i scener från dramer av Tjechov, Molière, eller med egna sketcher, verser och vistexter. Han reste till Sovjet och till flera länder i Europa. Efter 1974 besökte han Sydafrika.

På 80-talet intresserade sig Göran för oral galvanism och mätte i samarbete med Tandvårdsskadeförbundet spänningar i amalgamfyllningar; han anlitades även professionellt.

Intresserad av hälsofrågor ägnade han sig under senare år ofta åt studier i nutrition och kardiologi. Med hjälp av Regionsjukhusets medicinska litteratur och facktidskrifter arbetade han ännu 2014 på en planerad bok om ateroskleros. Flera kapitel finns som notspäckade utkast i analogt manus; han blev aldrig digital.

Görans bibliotek rymde skönlitteratur, böcker om konst, politik, ofta om och från östblocket och Kina. Han följde med i debatten även sent, uppskattade den grundliga dokumentationen i Thomas Pikettys bok förra året men satte ekonomen Ravi Batras böcker högre; en bok av Batra hade han själv recenserat. Han uppskattade en enkel måltid med ett glas vin eller kranvatten och samtal kring ekonomi, politik, minnen från Ålsta, från studietiden i Stockholm, från möten utomlands med Arnold Toynbee, Kim Philby (som dock inte presenterade sig), Peggy Guggenheim, vars inbjudan – de råkade sitta bredvid varandra under en flygresa – att närvara vid en vernissage i hennes bostad utanför Venedig han dock avböjde. En mångsidig människa har gått bort.

Sten-Göran Dahlgren

Mer läsning

Annons