Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Inga Britt Westberg

/

Inga Britt Westberg, Backe, avled på sin födelsedag 82 år gammal. Hennes närmaste är maken Berndt, dottern Catarina med make Anders Graneheim, med sönerna Victor och William i Sundsvall, samt Berndts barn Erica och Thomas i USA.

Annons

Inga Britt växte upp i byn Sunnansjö, Backe, i ett småbrukarhem. Efter en tid köpte föräldrarna en del av ett större jord- och skogsbruk. Inga Britt fick som äldsta barnet av tre ta del och lärdom av de sysslor som förekom i ett lantbrukarhem. Detta blev också grunden för ett genuint intresse och fortsatt känsla för hembygden med hemvändaranda.

Efter avslutad skolgång följde 16 veckors sommarkurs vid Hola Folkhögskola.

Under den perioden förstärktes också hennes intresse för att måla tavlor i olja.

1950 fick hon anställning vid telefonstationen i Backe. Ett arbete som varade till 1965 då Backe automatiserades.

Inga Britt flyttades till samma arbete i Örnsköldsvik 1967 där hon stannade tills Örnsköldsvik automatiserades 1970.

Hon sökte och fick förflyttning till Sundsvall där hon anställdes på Underhållsavdelningen som personalrapportör/administratör, samt dirigering av underhållspersonal inom Medelpad, Ångermanland och norra Hälsingland. 1977 återgick hon till telefonisttjänst nu på Sundsvalls telefonstation. Hon tjänstgjorde också ofta i Televerkets växel i nya Telekontoret på Norrmalm. Inga Britt Westberg avgick med tjänstepension 1988. Telefonistpersonal hade då 55 år som pensionsålder.

Det var en intressant tid de 40 åren i Telias stora förändringsarbete för henne.

Som pensionär kunde hon ägna mer tid till sin stora passion att måla tavlor, ett kunnande som förkovrades genom kurser vid NBV och Studieförbundet Vuxenskolan i Sundsvall. Inga Britt deltog också i utställningar både i Sundsvall och Backe där hon rönte stor uppskattning för sin konst. Det blev också resor både inom och utomlands, bland annat till Berndts barn i USA.

Efter att flyttlasset från Sundsvall tillbaka till Backe blev av 2004 kom det älskade fritidshuset i närheten av lägenheten i Backe samhälle att bli en ofta använd plats.

Inga Britt var en underbar och genuin person med intresse av natur sommar som vinter. Vi vistades ofta i skog och mark. Närheten till fjällen gjorde att vi vistades där alla årstider.

Vi sörjer och saknar henne mycket. Inga Britt lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon fick en fin sommar trots sjukdom och kunde tillbringa sista månaden i hemmet tack vare god omvårdnad av Storsjögläntan i Östersund, hemtjänst och vårdpersonal i Backe tillsammans med familjen.

Berndt och Catarina

Mer läsning

Annons