Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Lars Hagström

/

Nordiska Kammarorkesterns förre orkesterchef Lars Hagström har efter lång tids sjukdom avlidit 65 år gammal.

Annons

Lars växte upp i Enskede utanför Stockholm. Efter ett antal år som flöjtist i huvudstaden fick Sundsvall och Västernorrlands län, i början av 1990-talet, förmånen att ta del av hans kapacitet och yrkeskunnande.

Här fick han fria händer att bygga upp en helt ny orkester med namnet Sundsvalls Kammarorkester. Vi fick också en skicklig och uppskattade oboist och kollega i hans fru Solveig.

Lars Hagström blev nuvarande Nordiska Kammarorkesterns förste orkesterchef och den pionjär som lade grunden för orkestern och den verksamhet som fortfarande bedrivs. Tack vare Lars djärvhet och förmåga att tänja på gränserna låg och ligger orkestern ofta i framkant bland landets orkestrar vad gäller ovanliga och vågade projekt. Lasses kunnande och konstnärliga visioner kommer vi att bära med och förvalta många år framåt.

Efter sju framgångsrika år i Sundsvall, som bland annat innebar att han till orkestern knöt chefdirigenten Niklas Willén och introducerade den kommande chefdirigenten Christopher Warren-Green, valde Lars med familj att gå vidare och denna gång gick flyttlasset till Jönköping. Där verkade han både som orkesterchef för Jönköpings Sinfonietta och som musikchef för Jönköpings län.

Under sina år i Jönköping kämpade han bland annat för att ett konsert- och kulturhus skulle byggas. Kulturhuset Spira invigdes november 2011 och Lars var naturligtvis inbjuden som hedersgäst.

Under åren 2006–2012 var Lars Hagström rektor och prefekt för Ingesunds Musikhögskola, en del av Karlstads Universitet.

Undertecknad har haft förmånen att känna Lars Hagström sedan vi båda var tonåringar.

Massor av ljusa minnen finns från vår tid tillsammans i bland annat Frösundakvintetten, där vi varvade höga konstnärliga krav med skratt och lekfullhet.

Många kommer att sakna Lars Hagström, inte minst alla vi vänner i Nordiska Kammarorkestern.

Lennart Åkermark

Mångårig vän och kollega

För Nordiska Kammarorkestern

Mer läsning

Annons