Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Lennart Wennersten

/

Konstnären Lennart Wennersten, Nyköping, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är sonen Gusten, dottern Lisa och systern Monica.

Annons

Lennart Wennersten föddes i Stockholm och kom till Sundsvall 1938. Redan i skolåren uttryckte han en önskan att få ägna sig åt konstnärsyrket och började vid 16 års ålder på Otte Skölds målarskola i Stockholm. Driven av äventyrslust under studieåren vistades han i skogshuggarkojor runt Stöde med sitt staffli och sökte sig senare till Fjälljägarskolans regemente i Kiruna.

1951 gifte sig Lennart med Ulla Strandberg. De bosatte sig i en tjänstevåning i det då nedlagda fängelset i Sundsvall, där de också inredde ateljé. Tillsammans reste de till Spanien och Nordafrika och seglade till Stockholms skärgård. Resor som kom att få stor betydelse för Lennarts måleri. Den första separatutställningen kom 1958 och han etablerade sig som konstnär i kretsen av Sundsvallsmålare och deltog i ett flertal samlingsutställningar.

I början av 60-talet flyttade familjen till Alnö, där Lennart inrättade en modellverkstad för visualiseringar av arkitektförslag och stadsplanering. Ett av uppdragen var att åskådliggöra professor Peter Celsings förslag att förändra Sundsvalls hamnområde. Under dessa år byggde han även den stora modellen över Sundsvalls stenstad i skala 1:400 som nu står utställd i stadens kommunhus.

1973 flyttade Lennart Wennersten till Nyköping för att komma närmare Hävringe lotsplats. Där hade han ateljé och sommarvistelse efter att ha övertalat marinen att inte bränna ner fyrmästarbostaden. Lennart var under en längre tid anställd som båtman i Sjöfartsverket Oxelösund. Fyrhuset vårdade han pietetsfullt, liksom sin gamla lotsbåt Lars från Sundsvall som han köpte redan 1950. Båten är nu 115 år och finns kvar i familjen.

Under senare år reste Lennart mycket till fjällvärlden runt Abisko med sin egenhändigt byggda husbil som blev en liten rullande ateljé. Efter ett år i Umanak på Grönlands västkust blommade hans akvarellteknik ut virtuost. Miljöer från resorna skildrades med en stark känsla av närvaro, spänning och romantik. Med sitt figurativa måleri var Lennart Wennersten en utpräglad berättare.

Familjen genom sonen Gusten Wennersten

Annons