Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Östen Persson

/

Östen Persson har avlidit i en ålder av 80 år. Östen sörjes närmast av hustru Solveig samt sönerna Lars och Björn med familjer.

Annons

Östen föddes och växte upp i Ljungaverk och började som 14-åring att arbeta på Centrallaboratoriet och senare på Mekaniska verkstaden i Ljungaverk. Som 17-åring började han sin treåriga utbildning till plåtslagare på Sandö verkstadsskola. 

Efter värnplikten på P10 i Östersund började han arbeta som plåtslagare i Ånge. Arbetstillgången för plåtslagare försämrades och Östen fick lov att söka arbete söderut. Det blev Eskilstuna dit han flyttade med familjen 1961. Han arbetade hos Nystedts Plåt o Smide i 19 år. 1980 började han på Lärarhögskolan i Umeå där han utbildade sig till yrkeslärare och arbetade sedan på Märstagymnasiet i åtta år. Efter det började han som lärare på Rekarneskolan i Eskilstuna där han arbetade fram till sin pension.

Fiske, natur och sport kom i hög grad att fylla Östens fritid. Dessa intressen förde han också över till sina båda söner Lars och Björn. Många timmar tillbringades med yngre sonen Björn i brottarhallar runt om i Sverige, eller på väg mellan dem. Detta då Björn redan i unga år var en mycket framgångsrik brottare. Likaså tillbringade Östen mycket tid tillsammans med äldre sonen Lars vid fiskevatten och hjortronmyrar runt sitt älskade Gean i norra Hälsingland där han sedan barnsben varit med sina föräldrar. Många var också de fjällfisketurer som Östen genomförde med Lars. Det var stor lycka för Lars när han som 15-åring äntligen fick följa med sin pappa på en riktig fjällfisketur för första gången.

Ett annat stort intresse blev också resor, ett intresse som han även delade med hustru Solveig. Ett favoritland var Thailand, som besöktes ett antal gånger. Även USA var ett populärt resmål för Solveig och Östen då familjen har en stor släkt spridd över hela USA. Olika länder i Karibien var också platser som Östen och Solveig gärna besökte.

Östen och Solveig engagerade sig även i olika aktiviteter i Eskilstuna där boule- och golfbanor lockade makarna att umgås med likasinnade.

Östen hade under många år problem med hjärtat som renderade i ett antal sjukhusvistelser. Men han klagade aldrig. Det var snarare ett problem som vi brukade skoja om. Det spelade ingen roll hur dålig Östen var, på en fråga om hur han mådde så blev svaret ändå alltid, Jodå, det är rätt så ok faktiskt.

Vi kommer alltid att minnas Östen med värme för hans lågmälda ironiska humor samt hans generositet och omtanke om de sina.

Sonen Lars Persson, för familjen.

Mer läsning

Annons