Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Ove Norlander

/

Vår älskade Ove Norlander, Umeå, har lämnat oss 91 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Margareta, dottern Lena med maken Eric samt barnbarnen Frida, Peter och Robert.

Annons

Ove föddes i västra Medelpad som första barn till Gerda och Gotthard Norlander och fick senare två yngre syskon. Som 16-åring flyttade Ove till Sala för att läsa en teknisk utbildning. Efter ett år dog hans far och Ove förväntades avbryta sina studier och axla rollen som familjeförsörjare. Han började då som lokeldare vid SJ. Med sin maka Margareta bosatte han sig i Ånge där han fortsatte arbeta för SJ, först som lokförare och senare med utbildning av SJ:s lokpersonal.

Som pensionärer beslöt sig Ove och Margareta att flytta till Umeå för att komma närmare dottern Lena med familj. De tre barnbarnen blev en ständig källa till glädje för Ove. Han var en mycket uppskattad morfar, som byggde kojor och hittade godisträd ute i naturen. När barnbarnsbarnen kom följde han med stort intresse deras utveckling och de sista frågorna han hade kraft att yttra gällde dem.

Oves stora naturintresse medförde att han var mycket kunnig inom olika områden. Fotografi var ett annat stort intresse som följde Ove genom livet och han efterlämnar ett rikt arkiv av framför allt naturfoton. Som nybliven pensionär i Ånge startade han bland annat ett projekt att fotografera alla typer av orkidéer i Medelpad vilket han också lyckades med. Flugfiske i Gimån var en av Oves favoritsysselsättningar och han kom hem med många fina harrar och öringar, givetvis fångade med egenbundna flugor!

Det var kombinationen av hans ständiga nyfikenhet på nya kunskaper och fotografering som gjorde att han vid 87 års ålder köpte en digital systemkamera och med stor iver satte sig in ett för honom helt nytt område. Vi var inte förvånade när han visade upp fina foton av fåglar och blommor.

Ove var en naturbegåvning när det gällde att laga trasiga föremål, att hitta okonventionella lösningar, och han tog i hög ålder hand om hela familjens behov av smärre reparationer. Hans tekniska läggning kom fram när hans hörsel blev sämre så att han inte längre hörde vårfåglarna; han gjorde då en egen konstruktion för att fånga upp, förstärka och spela in fågelsången – då kunde han njuta av den.

Vi är så tacksamma över att ha fått behålla vår make, far, svärfar, morfar och gammelmorfar Ove så länge. Han har lämnat oss med många fina minnen att vårda.

Familjen gm. Lena

Mer läsning

Annons