Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över ingenjören Bernt Björk

Bernt Björk, Bjärred, har avlidit vid en ålder av 88 år. Närmast sörjande är sönerna Eskil och Anders med familjer.

Annons
Bernt Björk har somnat in, vid en ålder av 88 år. Bild: Privat

Bernt Björk var född och uppvuxen i Sundsvall, ett sjudande centrum för skogsindustrin sedan sekelskiftet 1900, då sågverken dominerade. Fram till 1930 tillkom 8 sulfit- och sulfatfabriker uppförda inom två mils avstånd från Sundsvalls centrum. Sundsvall utvecklades samtidigt till en affärs- och sjöfartsstad av stor betydelse.

För en tekniskt begåvad yngling blev det naturligt att söka en anpassad utbildning. Efter realexamen i Sundsvall valde Bernt Björk Tekniska Gymnasiet i Härnösand, där han avlade ingenjörsexamen 1950 med inriktning: cellulosateknik. Detta ledde till en anställning vid SCA:s nybyggda forskningslaboratorium i Sundsvall, varifrån laboratorieingenjörer sändes ut för att lösa driftsproblem vid massafabrikerna. Bernt arbetade bland annat vid Kramfors sulfitfabrik, där han och hustrun Astrid var bosatta i slutet av 1950-talet. Under denna tid planerade och byggde de också ett eget fritidshus vid Armsjön, några mil söder om Sundsvall.

Bernt Björk erbjöds anställning som driftsingenjör vid Ortvikens Pappersbruk omkring 1960. Det var en uppgift som passade honom. Det krävdes gott omdöme, förmåga att samarbeta och stor uthållighet att arbeta vid denna snabbt växande anläggning. Med stöd av erfarna chefer från finsk pappersindustrin och en ny amerikansk teknik utvecklades Ortviken till ett bruk känt över världen för tidningspapprets mycket goda kvalitet.

De finska läromästarna gick vidare till uppgifter i andra länder och en ny generation kvalitetsmedvetna ledare växte fram inom SCA. Bernt Björk utnämndes till överingenjör och platschefens ställföreträdare vid Ortvikens Pappersbruk.

SCA och PWA (tyskt tidningsföretag) ägde under 1980-talet gemensamt Wifstavarvs finpappersbruk. Bernt erbjöds 1985 att bli platschef och VD och tackade ja. En god utveckling för bruket följde.

1989 blev Bernt erbjuden att bli platschef vid Hallsta Pappersbruk. Att få leda verksamheten där man tillverkat tidningspapper sedan 30-talet kunde bli en intressant erfarenhet. Han flyttade med sin Astrid till den fina chefsbostaden i Hallstavik.

I brukets tidning "Hallå Hallsta" avger Bernt sin programförklaring. "Det viktigaste är att vi alla agerar i en gemensam anda. Att vi förstår varandra och jobbar ihop som ett lag".

Bernt tyckte om att vara ute i verksamheten. Han försökte gå runt i fabriken så ofta han kunde och uppskattade samtalen med de anställda som upplevde platschefen som en vänlig och humoristisk man.

Vid pensioneringen flyttade Astrid och Bernt till Bjärred i Skåne, där sönerna med familjer var bosatta. Naturligtvis tillbringades en stor del av somrarna i fritidshuset vid Armsjön.

Bernt var änkeman sedan 2004.

Bernt Björk gjorde alltid sina egna bedömningar i viktiga frågor, men om några hade goda argument för en annan lösning så accepterade han. Han hade ingen prestige i det avseendet.

Våra tankar finns hos vår vän, arbetskamrat och kollega under åren i SCA. Vi bevarar honom med tacksamhet i ljust minne.

Boo Engstrand

Thore Magnusson

Berndt Norberg

Per-Axel Sveningsson

Mer läsning

Annons