Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över ingenjören Rune Einarsson

Ingenjör Rune Einarsson från Sundsvall har avlidit i en ålder av 92 år.

Annons

Närmast anhöriga är sonen Krister, hans familj och brorsdottern Karin med familj.

Rune föddes 1926 i Stora Tuna, Borlänge som son nummer två efter storebror Rolf. Tio år senare föddes lillebror Bertil. De tre bröderna skulle sedan följas åt livet igenom. 1935 flyttade familjen till Sundsvall. Rune visade tidigt prov på sin uppfinnarsjäl. Han byggde lådbilar, möbler och leksaker till lillebror Bertil. Om han stötte på patrull i konstruktionen uppfann han genast ett eget verktyg för att uppnå sin vision och idé. Lillebror Bertil berättade ofta om Runes omvittnade förmåga att konstruera och skapa det som hans hjärna kom på. Inget var omöjligt.

Efter studentexamen studerade han till flygingenjör vid tekniska institutet i Stockholm. Han fick sedan jobb på Svenska Aluminiumkompaniet, SAKO i Sundsvall. Där arbetade han till 67 års ålder, bland annat som chef på ritkontoret. I yrket fick han privilegiet att dagligen få använda sig av sin kreativitet, envishet samt säregna problemlösningsförmåga. Ofta berättade Rune att han inte en enda dag under dessa 47 år tyckte att det var tråkigt att gå till jobbet.

Vid sidan av arbetet hade Rune en stor passion för segelflyg. Han var en uppskattad konstruktör och instruktör på Sundsvalls segelflygssällskap. Modellflyg var ytterligare ett av hans stora intressen. Han byggde, utvecklade och flög med en aldrig sinande entusiasm. Som pensionär var han och lillebror Bertil engagerade eldsjälar i Sundsvalls skytteklubb och Sundsvalls bouleförening. De arbetade med banorna, tävlade men framförallt dracks det kaffe och snackades.

1958 träffade han sin blivande fru Gullan. De var sedan gifta i 21 år. Tillsammans fick de sonen Krister. Krister kom att bli den viktigaste personen i Runes liv. En förbehållslös kärlek som varade livet ut. Många är berättelserna om hur Rune mekade med kompisgängets alla motordrivna fordon. Garageinfarten var alltid full. Mopederna åkte sedan hem som nya och ja visst gick de lite snabbare plötsligt. När lillebror Bertil gick bort 2009, flyttade Rune ner till Krister och hans familj i Stockholm. Barnbarnen Kalle, Petter och Olle fick förmånen att växa upp med sin farfar. I åtta år njöt de av att i vardagen omge sig av Runes vilsamma förbehållslösa sätt att ge kärlek på. Aldrig några krav. Bara en stor vilja att ge. Det var så Rune levde sitt liv. Han lämnar efter sig så mycket värme, kärlek och fina minnen. Saknad men älskad för alltid.

Marie Lundberg, svärdotter, 23 maj 2018

Mer läsning

Annons