Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över läraren Christer Hedberg

Adjunkten, filosofiemagistern Christer Hedberg har avlidit 81 år gammal. Närmast sörjande är systern och syskonbarn. Till de sörjandes skara får också räknas Christers många tidigare elever vid Rödsleskolan och Oscarsgymnasiet i Oskarshamn samt en stor krets av vänner bland annat inom frimureriet i Oskarshamn samt inte minst i de musikaliska sammanhang i vilka han var involverad.

Annons

Christer föddes på högsommaren 1937 i Sundsvall. Hans far var stadsläkare i Sundsvall. Christer avlade studentexamen vid Sundsvalls Högre Allmänna Läroverk och bedrev akademiska studier vid den dåvarande högskolan i Stockholm. Vid Uppsala universitet avlade han filosofisk ämbetsexamen. En av hans gymnasiekamrater tipsade honom om att vid det högstadium som var under uppbyggnad i Rödsle i Oskarshamns kommun sökte man lärare med den behörighet som Christer hade. Christer sökte tjänst vid Rödsleskolan och fick den. Efter några terminer övergick han till tjänst vid det nuvarande Oscarsgymnasiet i samma kommun.

Christers ämnen var framför allt svenska språket och litteraturen och tyska. Som lärare var han synnerligen engagerad i sina ämnen och i elevernas utveckling. Christer själv utvecklades till ett riktigt läraroriginal. Han ville att hans elever skulle inhämta och kunna redovisa sina kunskaper och färdigheter på gammaldags sätt.

Som person får nog Christer bedömas som ganska envis. Han var inte lätt att övertyga när han väl hade intagit en ståndpunkt. Som den inbitna ungkarl han var skötte han själv alla praktiska göromål när han t ex tog emot gäster i sitt hem vid Gunnarsövägen i Oskarshamn.

Christer blev frimurare 1984. I Oskarshamnsfrimureriets enheter innehade han flera uppdrag, bland annat som musikföreståndare och talman. Kyrkligt intresserad innehade han förtroendeuppdrag i Oskarshamns församling, även om han oftast firade gudstjänst Döderhults församling.

Musikintresset var en del av Christers personlighet.

Med stor aktning vill vi minnas vännen Christer.

Leif Norrgård

Präst i Döderhult

Mer läsning

Annons