Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Rudolf Hjalmarsson

/

Rudolf ”Rulle” Hjalmarsson, Torpshammar, har lämnat oss för alltid strax före sin 70-årsdag.

Annons

Rudolf föddes i byn Hunge som sjätte barn i en syskonskara av nio. Han växte upp och måste redan då ha varit lite av en spjuver med glimten i ögat. I tidigt 60-tal började han arbeta på posten och flyttade då till Stockholm. Rudolf var posten trogen i hela sitt arbetsliv. I Stockholm träffade han sin första fru Lena som han fick dottern Katrin med 1965 samt sonen Niklas 1967.

1976 dog Rudolfs pappa Hjalmar endast 60 år gammal och Rudolf flyttade då hem till Hunge för att hjälpa mamma Rut som hade besvärlig reumatism. Han arbetade dels på posten i Ånge men lite senare som lantbrevbärare på posten i Överturingen. I den byn träffade han också sin älskade fru Kerstin som han levde tillsammans med livet ut. Hon hade tre barn Staffan, Martin och Helene samt en yngre bror Gunnar som Rudolf också tog till sitt hjärta.

1979 flyttade Kerstin och Rudolf till Nedansjö där han blev lantbrevbärare i Stöde. Från Stöde var det inte långt till Torpshammar där han också blev lantbrevbärare och där han och Kerstin också köpte ett hus. Lantbrevbärarjobbet passade Rudolf perfekt med hans servicekänsla, omtänksamhet och glada lynne. Många av hans kunder berömde honom mycket och var tacksamma över den extraservice han ofta bjöd på. Under många år har Rudolf även arbetat som tidningsbud vilket passade perfekt för honom som tyckte det var skönt att stiga upp på morgonen.

1999 fick Rudolf sitt första barnbarn Nils och år 2000 kom Nelly till världen. Katrin med sina barn och sin man har sedan flyttat till Jämtland så morfar har kunnat hälsa på ibland. Sonen Niklas är också gift och bor sedan några år i Thailand.

När Rudolf gick i pension började han engagera sig i Torpshammars PRO-förening, där han kom att bli en i det närmaste oersättlig kraft. Han ordnade utflykter nära och långt borta, han organiserade resor till olika konserter, han ordnade även riktigt långa resor exempelvis till Egypten, Turkiet, Mallorca. Någon eller några gånger per år blev det båt till Åland, Finland eller till exempel Estland.

Rudolf hade många strängar på sin lyra. När barnen var yngre var det mycket discon, kabaréer och andra fritidsaktiviteter. Ett stort intresse var musik i en mängd olika former, han tyckte mycket om Marie Bergman och andra liknande artister men som sagt han hade en bred musiksmak.

Under sommaren var Rudolf en flitig gäst i skog och mark där han plockade bär och svamp. Han hade mycket bra koll på olika svampar och visste också var de växte. Ett annat ”matintresse” var att baka tunnbröd i den egna bagarstugan tillsammans med hustrun eller kanske någon av systrarna. Detta tunnbröd är välkänt av både bekantskapskretsen och oss i släkten – det hörde gärna till vid framförallt julen men även andra tider.

Rudolfs förmodligen största intresse i livet var resor till främmande länder. Han åkte naturligtvis mest med Kerstin men även med vänner och släktingar som då kunde dra nytta av hans stora reseerfarenhet. Han hade besökt alla kontinenter utom Sydamerika och Australien och berättade gärna om sina upplevelser.

Rudolf lämnar ett oerhört tomrum efter sig. Han saknas av familjen, släktingar, många kamrater och resevänner samt av det PRO som kom att bli en viktig del i hans vardag med planering av nya resor och andra aktiviteter.

Kent Bergström, svåger

Mer läsning

Annons