Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare chefssekreteraren på Sundsvalls sjukhus har avlidit – minnesord över Luselle Lindén

Luselle Lindén har, efter en mycket lång sjukdomstid, avlidit i en ålder av 77 år. Redan vid 63 års ålder fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom, en obotlig åkomma.

Annons

Mamma växte upp i ett småbrukarhem i Näsåker. Syskonskaran var stor, inte mindre än 10 syskon. Mamma gick realskolan i Backe och som alltid på tidigt 60-tal var det lätt att hitta jobb. Tingsrätten i Göteborg och Stockholms Västra Domsaga var bland de tidigaste jobben. Pappa hade hon träffat i relativt unga år och i början av 60-talet arbetade båda i Stockholm.

Dom fick nu sin första egna lägenhet och med några års mellanrum föddes vi Anna Carin och Björn. Större lägenhet och sedan eget hus i Märsta, så såg ett "Svenssonliv” ut under 1960-talet. Mamma jobbade med skolförvaltning under några år. I början av 70-talet fick pappa ett erbjudande om ett arbete i Iran. Han var kanske lite tveksam, nytt hus och bra arbete var det inte bara att lämna. Men det var mamma som entusiastiskt uppmuntrade pappa att anta erbjudandet och 1973 flyttade vi till Teheran. Här följde några fantastiska år i en helt ny kultur. I Teheran fanns en svensk skola och då den skandinaviska kolonin exploderade, från några 10-tal personer till 200, så gjorde skolan också det.

Expansionen gjorde att skolan behövde en administrativt ansvarig och mamma var som klippt och skuren för rollen. Flyttar man till ett nytt land är skolan bland det första ställe man kontaktar. På så vis blev mamma den första kontakten för många skandinaver i det nya landet. Hon älskade sitt jobb! Alla kände Luselle på skolan.

Tyvärr gjorde oroligheter i landet att vi efter mer än fem år måste åka hem från ett land som vi betraktade som vårt andra hemland. När vi återetablerat oss i Sverige, hade mamma efter några år, fått ett arbete på det som då kallades, tror vi, sjukhuskansliet i Sundsvall. Ordbehandling och datorer stormade in i arbetslivet och mamma fattade snabbt galoppen och utbildade sig själv i det nya. Hon blev så kompetent att hon med åren höll regelbundna kurser i den nya tekniken.

Sina sista år i arbetslivet arbetade hon som chefssekreterare åt sjukhusdirektören. Hon älskade sitt arbete till sista arbetsdagen, och den kom alldeles för tidigt. Hennes liv var inte bara arbete. Hon har sprungit alla tjejlopp som finns och hon var en hejare på utförsåkning. Många är dom gäster som fått njuta av hennes utomordentliga matlagningskonst och för att hedra hennes minne samlades vi anhöriga, efter begravningen, och lagade tillsammans, en av hennes favoriträtter. Mamma lämnade oss efter sin långa sjukdom 23 januari.

Vi saknar dig mamma!

Anna Carin och Björn.

Mer läsning

Annons