Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlands första kvinnliga polis har somnat in – minnesord över Anna-Brita Hägglund

Anna-Brita Hägglund, f. Sandberg, har gått ur tiden vid en ålder av 89 år.

Annons

Sammanfattningsvis har hon med träget och osjälviskt arbete, samt starkt patos för sina åtaganden bidragit till att berika livet för många. Som en av de första kvinnliga poliserna i landet och den första i Västernorrland var hon pionjär inom en traditionellt mansdominerad poliskår. Efter grundutbildning till polis anställdes hon med titeln poliskonstapel den 1 oktober 1954 vid den dåvarande stadspolisen i Sundsvall. Under sin karriär på polisen i Sundsvall blev hon sedermera kriminalinspektör och som rotelchef jobbade hon bl.a. med narkotika-, vålds- och ekonomisk brottslighet. En period vikarierade hon också som kommissarie.

Efter sin pensionering i början av 90-talet engagerade hon sig i brottsofferjouren och var aktiv där fram tills hon fyllde 80 år trots en allt mer framskriden Parkinsons sjukdom, för vilken hon fick sin diagnos redan i 60-årsåldern. Hon var för övrigt också aktiv i den lokala Parkinsonföreningen i Sundsvall så länge som hon orkade.

Anna-Britas levnadsöde innefattar att hon som 17-åring flyttade från enkla förhållanden i en liten by utanför Fåker söder om Östersund till Malmö, där hon fick anställning på Hermods efter att ha tagit sin realexamen per korrespondens. I Malmö tog hon kurser i bland annat stenografi och maskinskrivning, vilket ledde vidare till anställningar inom landstinget i Östersund, försäkringskassan i Härnösand och en karriär inom polisen.

Förvärvsarbetet tog mycket av hennes tid, men det hindrade inte Anna-Brita från att bilda familj och odla sina fritidsintressen. Hon har bland annat spelat handboll och orienterat för Brännans IF. Sin blivande make Sixten Hägglund träffade hon i samband med en orienteringstävling 1955 och åren därpå föddes sonen Sören och därefter dottern Elisabet. Friluftsliv med skidturer och promenader/ bärplockning i skogsterrängen runt Sidsjön var viktigt för Anna-Brita och hennes familj och det fortsatte så långe som hon och Sixten orkade. Fjällstugan i Arådalen, som Sixten byggde på 60-talet, nyttjades flitigt såväl sommar som vinter.

Anna-Brita var intresserad av matlagning och älskade att bjuda släkt och vänner på middagar. Som pensionär fick hon blomma i rollen som en mycket älskad mormor. I övrigt ägnade hon mycket tid till att handarbeta. Genom åren har hon stickat och sytt kläder till sin familj, men också gjort fantastiska broderier och virkarbeten. Mycket av detta finns bevarat som minne av en mycket produktiv livsgärning.

Sonen Sören Hägglund

Mer läsning

Annons