Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minska rådjursstammen på Alnö – jag har gjort min beskärda del av viltolyckor

Jag som boende på Alnö undrar varför det inte finns något slakteri och rökeri på Ön? Vi ”odlar” ju rådjur i massor på Alnö, så underlag finns för att bedriva ett lokalt slakteri och rökeri med hög omsättning, efterfrågan på billigt viltkött finns hos den lokala befolkningen.

Jag gissar att det finns kompetens och vilja på ön att driva ett framgångsrikt företag.

Jag ser varje dag och natt på väg till och från mitt jobb, en otrolig mängd rådjur som för glatta livet springer över vägar och tomter. Jag har som mest i år (2019) bromsat för och räknat till 16 välmående rådjur på en sträcka som tar 15 minuter att köra från hemmet till brofästet. Känns det igen?

Jag har gjort min beskärda del av viltolyckor med rådjur efter länsväg 665, det blir en del stök med polis, försäkringsbolag, bärgning, plåtverkstad, hyrbil och förlorad arbetsinkomst - helt i onödan.

Som vi kunde läsa i artikeln om viltolyckor i ST 18/1 har vi på Alnö en ”hedrande” andraplats i Västernorrlands län de senaste tre åren när det gäller viltolyckor, men tillgången på rådjur verkar inte minska av den anledningen i alla fall.

Den stora mängd rådjur på en så liten yta som Alnö bidrar med helt onödiga kostnader och obehag för bilägare, tomtägare och markägare. Finns det någon samhällsnytta med så stor stam av rådjur?

Jag riktar en stark uppmaning till alla jägare på Alnö – decimera stammen av rådjur till ett minimum under 2019 (och håll nere stammen kommande år).

Våga vägra rådjur

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: [+] Viltolyckor ökar i Västernorrlands län – här är risken störst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel