Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad skolpeng påverkar både friskolor och kommunala

När skolpengen minskas med 10 miljoner kronor drabbas alla skolor i kommunen.
– Det påverkar oss såklart. Men hur och vad som kommer att påverkas vet vi inte riktigt än, säger Nils Nyborg, rektor på friskolan Prolympia.

Barn- och utbildningsnämndens nya beslut innebär att 10 miljoner kronor ska sparas genom minskad tilldelning av skolpeng. Per elev och barn i Sundsvalls kommun blir det drygt 500 kronor. På Prolympia går 220 elever. Skolan måste alltså, enligt beslutet, spara drygt 110000 kronor. Totalt per år rör sig Prolympia med en budget på drygt 12 miljoner kronor, men de nya besparingskraven kommer ändå att kännas enligt Nils Nyborg.

– Vi vet inte på rak arm vad det här kommer att rendera i, i slutändan. Överlag drabbas vi på samma sätt som de kommunala skolorna, men friskolorna har inte samma möjlighet att ha underskott i budgeten.

Nils Nyborg hoppas och tror inte att besparingarna kommer att leda till att tjänster plockas bort.

– Det är det sista jag tycker att man ska göra.

Lena Wengler, rektor på Granloholms skola, menar liksom Nils Nyborg att det i nuläget är för tidigt att svara på vad nedskärningarna innebär.

– När resurserna minskar drabbas vi på något sätt. Nu får vi titta på om vi kan förändra något i verksamheten.