Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat förtroende för s-regering

Glappet mellan oppositionen och alliansen ökar nu åter. Men samtidigt visar en annan undersökning på minskat förtroende för socialdemokraternas regeringsalternativ.

Glappet mellan oppositionen och regeringen ser ut att öka igen, från 5,3 procentenheter till 10,6, i en mätning från Demoskop publicerad i Expressen.

En anledning till det är en kraftig ökning för vänsterpartiet som nu är Sveriges tredje största parti, efter socialdemokraterna och moderaterna. I mätningen får Lars Ohlys parti 7,7 procent av väljarstödet, en ökning med två procentenheter sedan förra mättillfället. Förändringen är den enda statistiskt säkerställda i undersökningen.

Samtidigt ökar förtroendet för regeringen kraftigt. För första gången sedan valet 2006 tycker en majoritet, 51 procent, att regeringen gör ett bra jobb, enligt en mätning från Skop.

”Det är ingen tvekan om att det är finanskrisen och recessionen som har lyft förtroendet för regeringen. I augusti – strax innan den nuvarande krisens start – var förtroendet för regeringen i botten”, skriver Skops analytiker Örjan Hultåker.

Inte så förvånande tycker 85 procent av borgerliga sympatisörer att regeringen gör ett bra jobb. Men även bland socialdemokrater och LO-medlemmar ökar andelen kraftigt.

Under samma tid minskar andelen som tror att en socialdemokratisk regering skulle göra ett bättre jobb än den borgerliga alliansregeringen. Det är 4 procentenheter fler som tror mer på en socialdemokraterna än på alliansen. Vid den förra mätningen var det 10 procentenheter och så sent som i augusti 18 procentenheter.

”Finanskrisen och recessionen liksom regeringens hantering av dessa har fram till nu resulterat i sänkt tilltro till det socialdemokratiska regeringsalternativet”, skriver Örjan Hultåker.