Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Dagens beslut är ingenting att vara stolt över

Den 17 december 2015 är inte en stolt dag för Sverige, och allra minst för regeringen.
Det är dagen då tvärvändningen i flyktingpolitiken manifesterades genom att riksdagen röstade igenom den nya lagen om id-tvång för resande till Sverige.

Annons

Beslutet innebär i praktiken att ingen som inte kan legitimera sig kommer att kunna resa till Sverige, vare sig med tåg, buss, flyg eller båt. Transportföretagen åläggs att kontrollera id på alla resenärer.

Så sent som i september stod Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och uttryckte sin djupa sorg över alla som dött på Medelhavet i sina försök att ta sig till Europa. Han sa att ingen ska behöva genomlida sådana fasor.

Vidare talade han om solidaritet och sade bokstavligen att "Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor." Avslutningsvis sade statsministern att "Vi ska fortsätta vara ett land, som bär solidariteten som vår största stolthet."

Drygt tre månader senare bygger Löfven själv höga murar för dem som vill söka skydd i Sverige. Murar som hotar asylrätten, en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Den som flyr har nämligen inte alltid identitetshandlingar med sig. Kanske för att de inte ens äger några, de kan ha förvägrats ett pass. I andra fall hinner de inte få med sig dessa handlingar, vissa flyr hals över huvud. Andra har tvingats lämna sina pass till smugglare utan att få dem tillbaka. Några kanske har kastat alla sina tillhörigheter över bord från båtar på väg att sjunka i Medelhavet. Möjligheterna för dessa människor att ta sig till Sverige begränsas härmed till illegala vägar. Tänk lastutrymmen, i lastbilar eller båtar. Tänk gummibåtar på Östersjön.

Miljöpartiet är det parti som stått för den mest generösa asylpolitiken. Endast en miljöpartist röstade emot förslaget i riksdagen. All heder åt Rasmus Ling som tycks ha varit den ende miljöpartisten som röstade i enlighet med sina värderingar och partiets löften till väljarna.

Också Vänsterpartiets och Centerpartiets ledamöter röstade emot förslaget, undantaget Staffan Danielsson (C) som lade ner sin röst.

Förtroendet för Stefan Löfvens Socialdemokrater har sjunkit som en sten den senaste tiden. Inte att undra på, då de lyckats med konststycket att gå från stolt solidaritet till några av de hårdaste gränsreglerna i hela Europa på mindre än tre månader. Det går således att vänta sig nästan precis vad som helst från den här regeringen i framtiden, oavsett tidigare hållning. Tyvärr lär vi ha fler obehagliga överraskningar att vänta.

LÄS OCKSÅ: Det är inte naivt att stå upp för de mänskliga rättigheterna

LÄS OCKSÅ: Vad är den värdering värd?