Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Det är människorna på flykt som behöver andrum

Minns du Alan Kurdi?
Jag tror att du minns. Bilden på den döde treåringen på stranden, som plötsligt fick Sverige att vakna upp.

Bilden som fick en hel värld att förstå vad som händer på, och runt Medelhavet. Galor och insamlingar anordnades, människor reste till Grekland för att hjälpa till att ta emot de flyktingar som överlevt den farliga resan. Sjöräddning skickades och vi var fast beslutna att stoppa döden på Medelhavet.

Det gick inte längre att blunda för det faktum att ingen utsätter sina barn för en sådan resa om inte det de flyr ifrån är värre än att riskera att dö på vägen därifrån.

Från regeringen hördes först inte ett pip. Statsminister Stefan Löfven tyckte hålla sig undan. Tills den 6 september, då han talade under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.

Minns du vad han sa?

Stefan Löfven sa att "Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor". Det sa han. Han talade om Alan Kurdi och det lät så självklart för honom att ingen ska behöva dö som han gjorde, på flykt.

Det känns så väldigt längesen.

I maj, åtta månader efter att Löfven höll sitt tal på Medborgarplatsen, kommer regeringens nya migrationspolitik att sjösättas. Då får Sverige den strängaste asyllagstiftningen i hela Europa.

Hittills har de nya lagförslagen sågats av i stort sett alla remissinstanser. Tillfälliga uppehållstillstånd, ett år i taget, skapar oro hos flyktingarna och kortsiktighet i olika integrationsinsatser. Arbetsförmedlingens generaldirektör är bara en av dem som är mycket kritisk. Vi har också på ST:s ledarsida tidigare kritiserat förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.

Försvårande av anhöriginvandring väntas slå hårt mot de kvinnor och barn som finns kvar i Syrien eller närområdena.

Sverige är redan i dag det EU-land där det är svårast att få flyktingstatus. Endast 10 procent av de syrier som kom hit förra året har getts flyktingstatus. Övriga har andra skyddsskäl, men drabbas hårt av de nya reglerna för anhöriginvandring.

Det sägs att det nya regelverket är tillfälligt.

Det sägs att Sverige behöver andrum.

Det sägs att vi inte klarar flyktingmottagandet.

De nya reglerna syftar till att avskräcka människor från att vilja komma till Sverige. Men i takt med att Europa bygger de murar som Löfven är så emot, kommer människor att ge sig ut på ännu farligare resor än tidigare. I takt med att anhöriginvandringen blir svårare kommer anhöriga, ofta kvinnor och barn, att själva försöka ta sig till de länder dit deras fäder, makar och bröder redan tagit sig. De flyr för att få andrum.

EU vill sluta en överenskommelse med Turkiet. De vill ge premiärminister Erdogan en stor säck med pengar för att han ska hindra flyktingar att ta sig vidare till EU.

Det finns knappt ord för att beskriva hur galet det är. Turkiet är en stat som ständigt begår brott mot de mänskliga rättigheterna. Häromdagen spreds nyheten om 17-åriga Raghad som sköts av turkisk gränspolis.

Denna stat tycker Löfven att vi ska samarbeta med, för att vi ska få andrum.

Det verkar som om vår statsminister har glömt Alan Kurdi.

Läs också:

Dagens beslut är inget att vara stolt över

Vi måste rädda barnen, inte sätta upp taggtråd

Förslag om tillfälliga uppehållstillstånd är effektlös populism