Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Dumsnål budgetering för nya simhallsbygget

Sundsvall ska få en ny simhall. Det är minst sagt på tiden, då den nuvarande anläggningen i Sporthallen för länge sedan såg sina bästa dagar.

Annons

150 miljoner ska den nya simhallen kosta. Ytterligare tio miljoner hade gett Sundsvall en simhall med möjligheter att genomföra större event, så som SM-tävlingar. Men kommunens ekonomi är inte i balans, och därför snålar man in på detta. För 150 miljoner får man en fullt fungerande simhall och det är kanske inte mycket att orda om. Om det inte hade varit så att vi för bara några år sedan fick ett mer än dubbelt så dyrt äventyrsbad, vars kostnader skenade under byggtiden. Ett bad som är till glädje endast för dem som har råd. Det är trevligt med äventyrsbad, absolut. Men till skillnad från simhallar så ingår det inte i kommunens kärnverksamhet.

Låt oss titta på ett par av kommunens övriga investeringar och kostnader under samma tid. Nyligen berättade vi till exempel att det nya servicecentret blir 10 miljoner kronor dyrare än kalkylerat, och den gamla fastigheten får ytterligare ett våningsplan som förutom den ökade kostnaden fått hård kritik för att den är ful.

Servicecentret ska spara pengar åt kommunen genom effektivisering av flera verksamheter, som exempelvis IT-funktioner. Det återstår att se.

Frågan bör ändå ställas hur beslutsgången varit och varför man inte från början gjorde rimligare kostnadsberäkningar? Diskussionen om byggnadens utseende är inte heller irrelevant. Sundsvall har en lång tradition av att uppföra fula hus på iögonenfallande platser, där inre hamnen kanske är det tydligaste exemplet. Samtidigt satsas omdiskuterade 40 miljoner kronor på att bygga om Stora Torget, ett torg som gjordes om så sent som för femton år sedan, och vars estetik fungerar helt tillfredsställande i dag.

Fram till 2021 har Sundsvalls kommun budgeterat med investeringar för 3,2 miljarder kronor. Av dessa är det 2,5 miljarder som ingår i planen för 2016-2018. Ungefär hälften av pengarna kommer att lånas. Delar av dessa pengar kommer att gå till parker och torg i Stenstan, andra delar till logistikparkprojektet som fortfarande är högst osäkert av flera skäl som vi tidigare skrivit om på ledarplats.

I ljuset av dessa investeringar och deras nytta för medborgarna är det svårt att se att budgeteringen för den nya simhallen inte är annat än dumsnål.