Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Förslag om tillfälliga uppehållstillstånd är effektlös populism

De senaste veckorna har antalet asylsökande i Sverige varit rekordhögt.
Situationen är pressad och på Migrationsverket jobbar folk övertid för att hinna hantera allt ifrån registrering av dem som kommer till att hitta boenden. I Skåne byggs tältläger för att kunna ge tak över huvudet åt alla som kommer.

Detta utnyttjas av personer som åtminstone de senaste tjugo åren talat om massinvandring och velat stoppa densamma. Nu hotar de med total kollaps av välfärdssystemen och skrämselpropagandamaskineriet går på högvarv.

Våra politiker borde inte bry sig om denna propaganda. De borde i stället göra allt för att klara situationen och vara tydliga med vad som görs och vilka effekter flyktingmottagandet har på Sverige på kort sikt, och i ett längre perspektiv.

Visst görs detta, inte minst i form av att allianspartierna och regeringen nu samtalar om samarbete i frågan. Men samtidigt kommer det enda partiet efter det andra med populistiska förslag som inte löser några av de problem som uppstår när flyktingtrycket ökar. Förslag vars enda syfte tycks vara att hålla den del av opinionen som skräms av flyktingarna i schack, och om möjligt undvika att tappa röster till SD, det enda parti som säger att de vill stoppa all asylinvandring.

Till de mer populära förslagen hör det om att införa tillfälliga uppehållstillstånd (TUT). Både Moderaterna och KD vill ta bort permanenta uppehållstillstånd (PUT) till förmån för TUT. Folkpartiets integrationsgrupp har också föreslagit TUT men partiet har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Läs också: Vila i frid, Nya Moderaterna

Problemet är bara att det inte skulle avlasta Migrationsverket eller på något sätt förbättra integrationen.

Tvärtom innebär TUT att Migrationsverket får ännu mer administration på sitt bord, då de asylsökande måste utredas igen när det tillfälliga uppehållstillståndet löpt ut. Migrationsverket har redan i dag svårt att hinna med alla asylansökningar, att då införa ytterligare steg i processen vore direkt kontraproduktivt. Vad som behövs är effektivisering av processen, inte fler arbetsuppgifter för Migrationsverket.

Dessutom leder TUT till ökad osäkerhet hos de asylsökande och därmed också till sämre integration. Den som inte vet att hen får stanna kommer att må sämre på grund av oro, vara mindre motiverad att lära sig svenska och kanske också få svårare att komma i arbete.

Förslag om TUT handlar inte om något annat än ren populism grundad i tron att den skrämselpropaganda som nu sprids över landet ska slå rot. Bättre vore att bemöta propagandan med fakta och stå fast vid den asylpolitik som formats genom tidigare blocköverskridande överenskommelser.

Eller att som Ebba Busch Thor (KD) faktiskt erkänna att man vill minska asylinvandringen och tror att TUT kan vara ett verktyg för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

Läs också: Sverigedemokraterna väljer aktivism i stället för parlamentarism