Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Ge socialnämnden mer pengar

Socialnämnden kommer att redovisa ett underskott på över 200 miljoner kronor för i år. Det är en kraftig försämring från förra året då underskottet landade på i runda slängar 120 miljoner kronor. Det är oerhört märkligt att detta kan pågå år efter år. Kostnaderna torde inte komma som några direkta överraskningar. Snarare tycks det som om kommunen medvetet budgeterar för lite till en del av kommunens verksamhet där det är mycket svårt att kompromissa om kostnaderna.

Annons

Socialtjänsten är en kärnverksamhet i kommunen, något som inte kan prioriteras bort. Visst kan avvikelser från plan uppstå under året, men kommunen har ändå god överblick över hur många som behöver exempelvis hemtjänst, försörjningsstöd och personlig assistans varje år.

Socialnämndens tidigare ordförande Else Ammor har länge hävdat att socialnämnden behöver mer pengar. Det är svårt att inte ge henne rätt.

Det vore en sak om det inte fanns några pengar, om det fanns mycket goda skäl att spara in på de mest utsatta, men där är vi inte än.

De senaste fem åren, under samma tid som socialnämnden dragits med stora underskott, har kommunens konsultkostnader ökat med 100 miljoner, från 59 miljoner för fem år sedan till 159 miljoner kronor i år. Konsulter är inte alltid av ondo, det finns ofta god anledning att anlita konsulter i en kommun där inte alla kompetenser finns i den egna organisationen. Kommunen bör dock redovisa vart dessa pengar tagit vägen och vad medborgarna faktiskt fått för dem. Det finns alldeles säkert pengar att spara här som motsvarar vad det kostar att ge pensionärer hemkokt potatis till lunch.

Pengarna som kommunen har att röra sig med är inte politikernas egna. De är skattebetalarnas. För dessa pengar är kommunen skyldig att upprätthålla vissa grundläggande samhällsfunktioner, så som förskola, skola och socialtjänst. Sundsvalls kommun lägger jämförelsevis något mer pengar på skolan, men mindre än andra jämförbara kommuner på socialtjänsten. Hur en verksamhet fungerar beror inte endast på hur mycket pengar som läggs på den utan även på hur den organiseras, och det finns säkert pengar att spara på effektiviseringar både inom skola och omsorg i Sundsvalls kommun. Men dessa effektiviseringar bör inte gå ut över de mest behövande.

Vissa tycks tappa respekt för pengar som inte är egna. Men att vara politiker är ett förtroendeuppdrag. Väljarna överlåter helt enkelt besluten att förvalta pengar och gemensamma inrättningar åt personer man litar på.

Förvaltas pengarna väl kan det ibland bli pengar över som kan användas till guldkant på tillvaron åt Sundsvalls invånare. Men när pengarna inte räcker till det mest basala finns anledning att fundera över om till exempel en – dessutom mycket kritiserad – renovering av Stora torget är nödvändig, bara femton år efter att det fräschades upp senast.

De flesta väntar nog med att tapetsera om hemma ifall pengarna knappt räcker till mat. Den principen bör gälla också när det kommer till kommunens budget.

Läs en insändare i samma ämne här: Något är allvarligt fel inom kommunen