Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Hur får vi flyktingarna att stanna i Ånge?

Norberg är en liten kommun i Västmanland, som haft en negativ befolkningsutveckling sedan 70-talet.

Den största privata arbetsgivaren är ett sågverk som har 75 anställda.

Ånge är en liten kommun i Västernorrland, som också har haft en negativ befolkningsutveckling sedan 70-talet.

Den största privata arbetsgivaren är Norrskog, med 75 anställda i Ånge.

I Ånge har Socialdemokraterna egen majoritet i fullmäktige. I Norberg har S + V tillsammans 60 procent av mandaten.

Båda kommuner har tagit emot många nyanlända i förhållande till sin folkmängd.

I oktober 2014 uttryckte Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, viss oro för det då stora antalet flyktingar som kommit till kommunen.

"Vi klarar inte av att erbjuda skola, förskola och sfi-undervisning i den takt som efterfrågas. Vi kan helt enkelt inte bygga lokaler och rekrytera personal i den omfattning som behövs", sa hon då.

I februari 2016 är det annat ljud i skällan. Nu säger samma kommunalråd att det är roligt att kommunen för första gången har bostadsbrist, och den 15 februari deltog hon i ett öppet möte där man diskuterade hur man ska få flyktingarna att stanna i Norberg. Exakt vad som hänt från oktober 2014 till februari 2016 vet jag inte, men det är uppenbart att kommunalrådet i Norberg har insett att den behöver fler invånare, och att flyktingmottagande på sikt lönar sig, kanske extra mycket för de kommuner som annars krymper.

Häromdagen skrev Peter Kadhammar en text i Aftonbladet där han beskrev hur han åkte till Norberg för att få andas frisk luft, för att där "slipper man alla idioter i flyktingdebatten".

Norberg har 5800 invånare, och har tagit emot 900 flyktingar. 77 är ensamkommande barn.

Ånge kommun har drygt 9000 invånare och har just nu cirka 1000 asylsökande i kommunen, varav 90 är ensamkommande barn. Ånge har tappat en tredjedel av sin befolkning sedan 70-talet. Här har Ånge sin chans, att vända kurvan. För att det ska fungera är det givetvis viktigt att precis som i Norberg börja fundera på hur man får så många som möjligt av dessa personer att stanna i Ånge den dag/om de beviljas uppehållstillstånd.

Det är helt nödvändigt för Ånge att få fler att stanna eller flytta in för att klara äldreomsorg och grundläggande samhällsservice också i framtiden. Precis som i Norberg har Ånge inte bara tappat många invånare. De som finns kvar blir allt äldre. Snittåldern i Ånge är fem år högre än i riket.

I Ånge är kommunalrådet Sten-Ove Danielsson försiktigt optimistisk tack vare extra pengar från regeringen för att klara flyktingmottagandet. Pengar som kommer alla kommuninvånare till gagn, inte endast de asylsökande. Pengar som går till nyanställningar i olika kommunala verksamheter.

Plötsligt har förutsättningarna att bygga framtid i Ånge kraftigt förbättras, tack vare det stora flyktingmottagandet.

Därför är det viktigt att Ånge, precis som Norberg, på allvar börjar fundera på och ta fram strategier för att så många som möjligt av de asylsökande som får uppehållstillstånd väljer att stanna i Ånge.