Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Hur man inte når målet om Sveriges bästa skola

Sundsvalls kommun har som mål att ha Sveriges bästa skola år 2021.
Spoiler alert:

Jag kan tyvärr redan nu säga att så kommer det inte att bli.

De åtgärder som majoriteten presenterat för att klara skolbudgeten pekar tvärtom i helt motsatt riktning.

Att kommunen måste se över sina utgifter och hålla sina budgetar behöver i sig inte gå ut över skolresultaten. Men då måste besparingarna göras på rätt saker.

Jag kanske är naiv men jag tänker att man om man vill ha Sveriges bästa skola till att börja med bör se på de skolor som lyckas, och utifrån dem förbättra även på andra håll.

I Sundsvall gör majoriteten tvärtom, genom att skära ned på skolpengen så att det slår som hårdast mot den allra bästa gymnasieskolan, Skvadern. Skolan som är bäst sett till popularitet hos både lärare och elever och sett till resultaten. Det är den enda gymnasieskolan i Sundsvall där eleverna måste slåss om platserna.

En annan skola som visar goda resultat är Engelska skolan, som nu vill bygga ut och ta emot så många som 500 fler elever, något som kommunledningen också motsätter sig. Nu är det inte kommunen som har sista ordet i frågan, men det är faktiskt helt obegripligt att man inte tvärtom jublar när en av de bästa skolorna vill utvidga sin verksamhet och därmed ytterligare bidra till att Sundsvalls samlade skolresultat förbättras.

Detta principiella motstånd och försvårande för friskolor att bedriva verksamhet är fullständigt obegripligt. Kommunen ska se till att alla barn får adekvat och kvalitativ undervisning. Då bör alla initiativ som visar sig lyckas med detta ges utökat förtroende, inte mindre.

Att vänstern vänder sig mot de stora vinster som exempelvis Engelska skolan gör är en sak, och en egen diskussion. Men för elever är det trots allt betydligt tryggare att gå i en friskola som hör till en stor välmående koncern, än att råka gå i en mindre friskola som står och faller med de kommunala bidragen.

Därför är det sorgligt att kommunen fattar beslut som slår hårdast mot Skvadern, en personaldriven skola där eventuell vinst går tillbaka till verksamheten.

Att det är den naturvetenskapliga utbildningen som drabbas hårdast gör inte saken bättre. Vi behöver mer och bättre undervisning i naturvetenskapliga ämnen i Sverige och Sundsvall, inte sämre.