Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Ja jag vill leva, jag vill dö i Norrland

Kartan som presenterades i onsdags är preliminär. Den är indelningskommitténs första förslag till hur de nya regionerna i Sverige ska se ut, men sannolikheten är att den slutgiltiga kartan kommer att vara väldigt lik det liggande förslaget.

I och med det kommer det nuvarande Västernorrland att vara ett minne blott. I stället blir vi en del av den storregion som nu omtalas som "Stornorrland", vilket är något förvirrande eftersom regionen är mindre än det som i dag kallas för Norrland. Regionen består av ett stympat Norrland, där Gävleborgs län, med landskapen Gästrikland och Hälsingland slås ihop med län utanför det nuvarande Norrland.

Gefle Dagblads David Nyström jublar. Han har länge drivit tesen att Gävle inte ligger i Norrland och absolut inte ska göra det heller.

Som motivering skriver Nyström att "Norrland fungerar som en mental barriär för människor som bor i tillväxtregionerna söderöver. Norrland är ett ord med negativ värdeladdning. Det förknippas med arbetslöshet, utflyttning, låg utbildningsnivå, kyla, mörker, glesbygd och nattåg. Det är självklart att det har varit skadligt för en stad som Gävle att ha den stämpeln."

Den patriotiske norrlänningen kan såklart ha invändningar mot hans beskrivning, men det går inte att komma ifrån att han sammanfattar mycket av det som är svealänningens, för att inte tala om götalänningens, syn på den norra delen av Sverige.

Jag kan lägga till att många gärna klumpar ihop alla norrländska dialekter till en enda, kallad "norrländska". Ingen norrlänning kan riktigt tala den dialekten. Jag kan lägga till att många svealänningar och götalänningar inte heller bryr sig om att skilja på olika platser i Norrland utan gärna klumpar ihop allt till en enda plats, ungefär på samma sätt som många talar om Afrika i stället för de olika länderna i Afrika.

(Väldigt talande för det jag just skriver är att rättstavningsprogrammet inte känns vid ord som "götalänning" eller "svealändska", men inte tycks ha några problem med vare sig norrländska eller norrlänningar.)

Samtidigt glömmer Nyström en rad andra saker som brukar förknippas med Norrland. Här kan nämnas storslagen natur, Europas sista vildmark, gästvänliga och pålitliga människor som pratar vackert, för att inte tala om skogen, malmen och älvarna utan vilka Sverige knappast skulle ha haft det välstånd vi har i dag.

Frågan är hur den nya kartindelningen kommer att påverka synen på Norrland?

Att det i dag omtalas som "Stornorrland" är missvisande och lär knappast bli det slutliga namnet på regionen. Gissningsvis kommer Norrland ändå att vara en del av ett nytt regionnamn. Risken finns att alla de fördomar som finns gentemot Norrland därmed förstärks. Den norrlänning som i dag värjer sig mot att kallas just norrlänning i stället för exempelvis jämte eller norrbottning kommer att få svårare att hävda sig.

Landskapens unika identiteter kommer att bli än svårare att framhäva gentemot en söder som inte tycks ha minsta vilja av att förstå skillnaderna.

Regionindelningen verkar den här gången ändå faktiskt bli av. Och av administrativa skäl finns ingen anledning att värja sig från en större region här i norr. Det är logiskt och förhoppningsvis lägger patriotiska jämtar och "riktiga norrlänningar-norrbottningar" ner stridsyxan och försöker se vad vi i norr har gemensamt. Tillsammans är vi starka, det borde vara en sanning även för norrlänningar.

Läs också:

Bohlin: Resultat är det enda som räknas

Landstinget kan snart förpassas till historien

Strid om ny residensort i tilltänkta "Stornorrland": "Umeå som huvudstad? Nu börjar kannibalismen"

Utredarna: Dagens indelning assymetrisk och orättvis