Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Julian Assange är inte ett offer

Är du misstänkt för våldtäkt eller sexuellt ofredande? I så fall kan du gömma dig någonstans i några år och sedan få FN:s stöd. Om du formulerar dig tillräckligt skickligt kan du få omvärlden att tro att det är du som är kränkt, att det är dina rättigheter som försummats och att du hållits godtyckligt frihetsberövad fastän det är du själv som gömt dig undan rättvisan.

Det låter såklart fullständigt bisarrt, men det är exakt vad som hänt i fallet Julian Assange.

Sommaren 2010 befann sig Wikileaksgrundaren i Sverige, enligt uppgift planerade han att flytta hit. Men när han blev misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande lämnade han landet och påbörjade i stället en långvarig rättshaveristisk kamp mot Sverige.

År 2012 sökte Assange politisk asyl på Ecuadors ambassad i London, och sedan dess har han suttit instängd där. En oberoende arbetsgrupp i FN, UNWGAD, har nu kommit fram till att han suttit godtyckligt frihetsberövad på ett sätt som strider mot internationella åtaganden. Gruppens konstaterande är inte på något sätt juridiskt bindande, men det är problematiskt att FN skickar sådana signaler, då det gör det mycket svårt att hänvisa till FN när de uttalar sig om verklig rättsröta eller brott mot mänskliga rättigheter.

Sedan Assange lämnade Sverige på hösten 2010 har han erbjudit sig att bli förhörd om våldtäktsmisstankarna. Åklagaren i Sverige har inte hållit något förhör. Detta borde de ha gjort, enligt FN. Saken är bara den att Assange ställt så orimliga villkor för ett sådant förhör att det varit i princip ogenomförbart.

Samtidigt har han vägrat att komma till Sverige, med hänvisning till rädsla för att utlämnas till USA, och krävt att Sverige ska ge honom garantier att inte utlämna honom.

Några sådana garantier kan Sverige inte lämna, det är domstolen som avgör sådant, och för att kunna göra det krävs att det finns en begäran om utlämning från USA. Någon sådan begäran finns inte.

Nej, Julian Assange är inte ett offer. Han har frivilligt hållit sig undan det svenska rättssystemet, på bekostnad av två kvinnor som han misstänks ha begått sexuella övergrepp mot. Brottsmisstankarna mot den ena kvinnan är preskriberade. Återstår misstanke om en våldtäkt. Gissningsvis kommer även de misstankarna att hinna preskriberas eftersom Julian Assange inte har för avsikt att låta rättvisan ha sin gång.

Assange säger sig vara oskyldig, vilket gör det ytterst märkligt att han inte bara kommer till Sverige och låter sig förhöras.

Ännu märkligare är ändå att FN ställer sig bakom en misstänkt våldtäktsman och godtar hans egna förklaringar om hur han frihetsberövats, trots att han hållits instängd alldeles frivilligt.