Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Låt Sundsvall vara mer än en shoppingstad

Det är lätt att tänka att det var bättre förr.
Till exempel när man tar en tur på stan en fredag eftermiddag eller lördag förmiddag, för att uträtta diverse ärenden och kanske köpa ett nytt klädesplagg inför helgen. Om man hittar något, utbudet har minskat radikalt.

Det är stundvis nästan apokalyptiskt att göra en runda i IN-gallerian, den som för några få år sedan slog upp dörrarna och marknadsfördes som Norrlands största inomhusgalleria. Det är ofta nästan helt tomt på folk. Inga köer, vilket i och för sig är ganska skönt för de få kunder som faktiskt köper något. Ingen trängsel. Tomma butikslokaler i hela Stenstan står som sorgliga dokument över en tid som flytt, och som gjorde det snabbt.

Birsta gick vinnande ur huggsexan mellan Stenstan och köpstaden ute på vischan.

Butiksägarna i Stenstan ropar efter fler parkeringsplatser, som om det är där problemet ligger. Den som säger så kan inte ha försökt få tag i en parkering vid Birsta City en lönelördag.

Samtidigt som sundsvallsborna gärna vill ha en levande stenstad och en närhet till hamnen protesteras det högt när man nu äntligen har en seriös möjlighet att skapa denna närhet.

Samtidigt som de flesta verkar vara överens om att det måste byggas för framtiden är det få som är beredda att göra vad som krävs för att gå all in i detta århundrade, det bilfria, miljövänliga, förhoppningsvis människovänliga århundradet.

Är det verkligen så att Sundsvall och Stenstan inte har något annat att erbjuda än shopping? Är det så att när butikerna klappar igen så är det detsamma som att staden dör?

Tyvärr ser det ibland ut så, men det behöver verkligen inte vara så.

Inget ont om handel. Alla behöver vi nya kläder ibland, alla har vi behov av skruvar och brädor till våra renoveringsobjekt och mat är en livsnödvändighet. Men shopping som sysselsättning, shopping som turistdragare, shopping för shoppingens skull, det är något som jag tror och hoppas hör till 1900-talet.

På 2000-talet är shopping ute, umgås är inne.

Bilar är ute, människor är inne.

För att stenstaden ska vara en attraktiv plats krävs naturligtvis fortfarande en tid bra parkering, men jag hävdar att det finns parkeringsplatser så att det räcker. Jag har aldrig blivit utan.

Ännu mer än parkeringsplatser krävs människor som gör saker. Som umgås med varandra.

Samtidigt som butikerna dör blomstrar restaurangnäringen. För att människor vill träffas i offentliga miljöer. Människor vill äta gott.

Läs också: Fyra filer är två för mycket på gamla E4

Smalna av gamla E4. Bygg ut kollektivtrafiken. Initiera fler samåkningsinitiativ och bilpooler, det som är framtiden. Sundsvalls kommuns vision om Stenstan som ett vardagsrum är i många delar mycket bra, även om det finns frågetecken kring just kostnaden för att bygga om torget.

Utnyttja de befintliga miljöer som finns för att göra Sundsvall till en stad för upplevelser snarare än en stad för konsumtion av billiga prylar som snart kastas bort.

Här finns enorm potential.

Det är naturligtvis önskvärt att kunna göra sin shoppingrunda i Stenstan även i framtiden, och slippa ta sig till Birsta för den som hellre strosar på en gågata. Men den som önskar detta får helt enkelt försöka leva som den lär och i möjligaste mån utföra sina ärenden i stan.

Det är lätt att gnälla på saker som inte fungerar, som fulheten i inre hamnen. Men sluta då gnäll när något görs åt saken. Det går inte att både ha kakan och äta den, och i valet mellan bakåtsträvarkaka eller framtidskaka väljer jag framtidskakan. Det var inte bättre förr.