Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Lyfter på hatten för politiker som gör om och gör rätt

Förra veckan kritiserade ledarsidan arbetsutskottet för barn- och utbildningsnämndens beslut att avslå Engelska skolans ansökan om att utöka verksamheten till att omfatta även klasserna F-3. Att hindra en av de bästa skolorna i kommunen att bygga ut är inte ett sätt att nå målet om Sundsvalls bästa skola 2021.

Det händer inte särskilt ofta, men ibland får man lyfta på hatten för politiker som är beredda att göra om och göra rätt.

Nu har en överenskommelse träffats mellan Engelska skolan och barn- och utbildningsförvaltningen, som innebär att skolan får bygga ut verksamheten, om än på annat sätt än man först önskade. I stället för att börja med undervisning för de lägsta årskurserna kommer skolan nu att utöka antalet elever i de redan befintliga årskurserna 4-9, och samtidigt dela upp skolan i två enheter, en för de yngre och en för de äldre eleverna. Detta givet att skolan får klartecken från Skolinspektionen som är de som slutligen fattar beslutet.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro är nöjd med överenskommelsen då han samtidigt försäkrat sig om att skolan kommer att ta emot elever med olika bakgrund för att spegla hur samhället ser ut och inte bidra till ökad segregation. Samtidigt slipper de kommunala skolorna i närområdet konkurrens om eleverna i de lägre klasserna.

Det är positivt att kommunen och skolan lyckas komma överens i den här viktiga frågan som om man kokar ner den faktiskt handlar om Sundsvalls framtid. Engelska skolan är en skola som inte bara är populär bland både lärare, föräldrar och elever, utan även den som uppvisar bland de högsta skolresultaten av alla skolor i kommunen. Att satsa på en sådan skola borde vara en självklarhet.

Av just den anledningen är det bara att hoppas att den sänkta skolpengen för gymnasieskolan inte drar undan benen för Skvaderns gymnasieskola, som drabbas hårt av minskade anslag.

Kanske kan Pinheiro även här tänka sig att backa och hjälpa till att försöka hitta en hållbar lösning för Skvadern.

Läs också: Hur man inte når målet om Sveriges bästa skola 2021