Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirjamsdotter: När manliga feminister provocerar och upprör

/
  • Har Joakim Lamotte gjort mer för jämställdheten än vad Gudrun Schyman gjort?

Joakim Lamotte är en journalist i Göteborg. 2014 kom han ut som feminist då han genom sina döttrar fått upp ögonen för de orättvisor som råder mellan könen.

Annons

Nu för tiden ägnar han sig åt att föreläsa för ungdomar för att få stopp på de sexuella trakasserier som tjejer ofta utsätts för. Jag har inte sett någon av hans föreläsningar men enligt honom själv är de mycket uppskattade, och gör skillnad.

Ända sedan Joakim Lamotte kom ut som feminist har han utsatts för hård kritik, från andra feminister, både kvinnor och män. I början handlade mycket av kritiken om varför det krävdes en dotter för att han skulle få upp ögonen för feminismen. Rimlig frågeställning, men låt oss nu vara generösa och välkomna alla till feminismen, oavsett när i livet och varför de vill engagera sig.

På onsdagskvällen nådde kritikstormen någon slags kulmen, efter att Lamotte twittrat om att en person som vunnit på Triss lade sina vinstpengar på att ordna en föreläsning med Lamotte. När han ifrågasattes svarade han att han gjort mer för att motverka sexuella trakasserier än vad Feministiskt initiativ gjort på tio år. Därmed var drevet ett faktum. Hashtaggen #jesuislamotte skapades på Twitter och där raljerade många genom tweets av typen "Jag har gjort mer för svensk möbelindustri än Ingvar Kamprad gjort på 20 år."

Sociala medier kokade och både "Lamotte" och "jesuislamotte" trendade på Twitter. Alltså listades bland de ämnen som diskuterades flitigast under kvällen. Också på Facebook kommenterades hans utspel både i olika grupper och på privata sidor.

Till slut lade Lamotte upp en video där han läste upp hatiska och hotfulla kommentarer som han fått på grund av sitt engagemang, varpå han fick mängder av stöd, både på Facebook och Twitter.

Hot är naturligtvis inte acceptabelt, vem det än riktas mot. Den typen av kommentarer som Lamotte har fått ta emot är inte bara principiellt förkastliga. Den som försöker rikta uppmärksamhet mot kvinnors utsatthet och det hat de ofta möter på nätet förlorar naturligtvis trovärdighet om hen i nästa andetag önskar livet ur Joakim Lamotte.

Men det finns också en sansad och fullt rimlig kritik. Det finns all anledning, inte minst för män som säger sig tro på jämställdhet, att försöka förstå upprördheten som riktas mot Lamotte.

Det mest uppenbara skälet är kanske just att han, när han som man klampar in på ett område som kvinnor uppmärksammat och kämpat inom i årtionden, plötsligt tycks få enorm uppmärksamhet. När han som man säger samma självklarheter som hundratals, ja tusentals kvinnor upprepat i åratal, då plötsligt lyssnar folk. Det här är ju inte hans eget fel. Det är däremot en utmärkt illustration över patriarkal struktur, den som undermedvetet gör att vi är mer benägna att lyssna när en man talar.

Till det kommer naturligtvis att Joakim Lamotte själv tycks vara oemottaglig för kritik, även den som är saklig. I stället för att ta till sig eller bemöda sig att bemöta ägnar han sig åt att förminska i det här fallet Feministiskt initiativ och deras insatser för ökad jämställdhet.

Om Joakim Lamotte ska föreläsa för barn och unga är det bra om han själv är medveten om den här strukturen, och kanske uppvisar lite ödmjukhet inför det faktum att han som man och inte minst som ganska nyfrälst feminist har en hel del att lära på området. Jämställdhet handlar om väldigt mycket mer än om att få stopp på sexuella trakasserier. Det handlar också om att till exempel släppa fram fler kvinnor i offentligheten, om att börja ta kvinnors ord på lika stort allvar som mäns och om att män ibland måste backa och lyssna i stället för att fortsätta ta den plats de tack vare strukturen ständigt erbjuds.

En intressant fråga när det gäller Lamotte är till exempel hur mycket han får betalt för sina föreläsningar? En kvalificerad gissning är att han kan ta mer betalt än en kvinna med lång erfarenhet på området. Det vore önskvärt om Joakim Lamotte utnyttjade sin position för att uppmärksamma även sådan problematik. Det skulle också ge honom den trovärdighet han nu saknar då han väljer att slå ner på andra som strävar mot samma mål som han själv.

Sundsvalls Tidnings ledarsida har upprepade gånger skrivit om vikten av att män engagerar sig för jämställdhet, inte minst när det kommer till att vara förebilder och fostra nästa generation män. Ju fler män som tar det ansvaret desto bättre. En förhoppning är att det kombineras med insikt om de egna privilegierna, och ansträngningar att ändra det egna beteendet utifrån dessa insikter.

LÄS MER:

Jämställdhet kommer inte automatiskt, den kräver aktiv handling

Männen som tränger sig fram genom livet

Jämställdheten angår alla män – dig också

Varför ser sig pappor som bättre föräldrar än mammor?

Annons