Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Sverigedemokraterna försvårar för journalister och ogillar demokrati

I dag var vi ett okänt antal journalister som fick ett exakt likadant mejl från Sverigedemokraternas pressavdelning.
Budskapet var kort och koncist.

"På grund av högt söktryck kan vi tyvärr inte erbjuda dig plats till Sverigedemokraternas Landsdagar i Lund 2015. Hoppas att du har förståelse för detta."

Mejlet skickades till journalister från olika medier som efter inbjudan från SD sökt ackreditering till deras landsdagar som hålls i slutet av november.

Redan från början blev vi informerade om att ingen förtäring erbjöds journalister, om ens ett pressrum, och något wi-fi kunde inte heller utlovas.

Sverigedemokraterna är unika när det kommer till hantering av media och journalister. De bjuder in med armbågen för att sedan neka plats helt och hållet. Detta i en situation när de flesta politiska partier har en god relation till medier och ofta anstränger sig till det yttersta för att underlätta vårt arbete med att bevaka deras förehavanden. Detta bygger på det demokratiska system vi har i Sverige sedan lång tid tillbaka, där bland annat offentlighetsprincipen och tryckfrihetslagen underlättar för journalister när de granskar makthavare, för alla medborgares och för demokratins bästa.

Det handlar alltså inte om att jag eller någon annan journalist anser oss personligt förfördelade, eller tycker att vi har rättigheter som ingen annan har.

Det handlar om att jag – och övriga journalister som nekats ackreditering till SD:s landsdagar – värnar demokratin och tar vårt uppdrag att granska makten och informera svenska medborgare om makthavarnas förehavanden på allvar.

Det är inte förvånande att Sverigedemokraterna portar journalister från sina event. Men det borde vara förvånande och det borde oroa medborgarna i Sverige att ett riksdagsparti som dessutom har mängder av mandat ute i kommuner och landsting försvårar insyn och rapportering i medierna. Det borde oroa att representanter för ett riksdagsparti på frammarsch talar om att stoppa media, eftersom journalistik är en av grundpelarna i en fungerande demokrati, för att motverka maktmissbruk, korruption och för att ge medborgare den information de behöver för att kunna göra medvetna val.

Somliga hävdar att SD blir särbehandlade av medierna, somliga går så långt som att hävda att det pågår en mobbningskampanj mot partiet.

Så är det naturligtvis inte. Dels går det inte att mobba ett politiskt parti. Dels är det inte medierna som särbehandlar SD, utan SD som inte reagerar eller agerar som andra partier.

Häromveckan backade Jimmie Åkesson från medverkan i Sveriges Radios Studio ett för att han inte fick bestämma frågorna i förväg.

Partiets företrädare har påstått att de inte får komma till tals som de borde. På senare tid har jag sett representanter från SD i en lång rad nyhetssändningar och i SVT:s Agenda, där de mer eller mindre oemotsagt fått ge sin syn på invandringspolitiken och flyktingkrisen.

Sverigedemokraterna kan bjuda in till presskonferens och flagga för stora nyheter för att sedan ta chansen att i livesändningar på var och varannan nyhetssajt sprida sin propaganda. Inför valet köpte de mer annonsutrymme än något annat politiskt parti. Men de vägrar interagera med medier på de sedan länge etablerade sätten. De sätter upp villkor och ägnar sig i stället åt gerillaverksamhet, och det ska väl sägas att de blivit mycket skickliga i den sortens PR som ger stor uppmärksamhet utan att de för den skull behöver svara på kniviga frågor, något man faktiskt bör kunna förvänta sig av ett parti som oavsett vad de själva anser är en del av etablissemanget.

Jag blev i dag nekad att närvara vid Sverigedemokraternas landsdagar, och tro mig, det var inte på grund av platsbrist.

UPPDATERING: Också Aftonbladet rapporterar att flera journalister blivit nekade ackreditering, och att det ej var möjligt att överlåta sin plats på landsdagarna åt en kollega. Strax före klockan ett inatt kom dock ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna som meddelade att de ändrat sitt beslut.

Läs också: Jag är förbannat trött på SD:s pajaskonster