Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Sverigedemokraterna väljer aktivism framför parlamentarism

Sverigedemokraterna kallade på torsdagen till presskonferens för att presentera en kursändring.

Annons

Någon kursändring rent politiskt fick vi dock inte ta del av. I stället presenterade partiet en kampanj på vilken de kommer att lägga alla sina resurser den närmaste tiden.

Kampanjen består av en inrikesdel och en utrikesdel. I Sverige tänker partiet lobba för en folkomröstning om flyktingmottagandet. De kommer att trycka upp miljontals flygblad och dela ut, för att varenda svensk ska ta del av kampanjen. Utifrån vad som sades på presskonferensen finns anledning att tro att dessa flygblad kommer att innehålla en del osanningar om situationen.

Paula Bieler, partiets migrationspolitiske talesperson, slog bland annat fast att Sverige har kollapsat. Att inga välfärdssystem fungerar längre. Att flyktingarna som kommer hit inte kommer att få någonting utom en tältplats i ett kallt och snöigt Sverige. Denna information är också den partiet tänker försöka sprida utanför Sverige. I praktiken kommer de att ägna sig åt propaganda i syfte att avskräcka de flyktingar som planerar att ta sig till Sverige. Ett budskap som står i direkt motsats till senaste tidens "Refugees Welcome".

Det är också intressant att det parti som påstår sig älska Sverige mer än de flesta vill måla upp en bild av ett ogästvänligt land här inget annat finns än snö och kyla.

Sverigedemokraterna menar att de gjort allt som står i deras makt för att påverka parlamentariskt. Därför kommer de att prioritera ner det parlamentariska arbetet till förmån för sin kampanj. Frågan är vad deras väljare tänker om partiets riksdagsledamöter är ute och delar flygblad i stället för att göra vad de är valda att göra, och dessutom får ganska mycket betalt för, nämligen att delta i riksdagsarbetet?

Är det rimligt att partiet använder skattepengar åt att sprida propaganda i syfte att svartmåla Sverige? Om partiet menade allvar med sin vilja att hjälpa på plats borde de skicka sina pengar till UNHCR i stället, där de skulle göra verklig nytta.

Visst är det så att flyktingmottagandet sätter press på Sverige. Visst är det så att flyktingar kan komma att placeras i tält i brist på bostäder. Men det är inte så att hela välfärdssystemet har kollapsat. Det är heller inte så att majoriteten av flyktingarna som kommer hit kommer att tvingas bo i tält. Däremot är det kanske så att i takt med att standarden på mottagandet sjunker så kommer färre att välja Sverige som slutdestination, men det är inget som kräver några propagandainsatser, den informationen kommer att nå dem det berör ändå. Samtidigt är det så att för många är boende i tält i Sverige betydligt bättre än situationen de flyr ifrån. Den senaste tidens ökning av antalet asylsökande har kommit trots att Sverige blivit känt som ett land med långa handläggningstider, och trots svårigheter att få jobb och bostäder.

Men det finns situationer så jävliga att sådant förlorar betydelse för dem som flyr. Vi får inte glömma varför människor lämnar sina hem och riskerar sina liv på flykt.

Vad gäller förslaget om folkomröstning är det så att svenskarna sedan i somras blivit mer positiva till ökad flyktingmottagning. Det är också så att de flesta svenskar, ungefär 87 procent, röstade på ett riksdagsparti som står för en generös flyktingmottagning. Därför ska inte en folkomröstning ligga överst på prioritetslistan över vad våra makthavare och myndigheter ska lägga sina resurser på. De behöver läggas på konkreta insatser i mottagandet, och på att påverka EU så att fler tar ansvar för den rådande situationen.