Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade följa upp prov – patient i Sundsvall blev svårt sjuk

Patientens test visade avvikande hormonvärden, men testet följdes inte upp. Det gjorde att patienten blev svårt sjuk och när han kom in, en månad senare, till akuten fanns det en risk att denne skulle avliva om sjukdomen inte upptäcktes i tid.

En äldre person med polyneuropati, en sjukdom som gör att nerverna inte fungerar som de ska, har behandlats av läkare och sjukgymnast inom primärvården. I november förra året togs ett prov på patienten då denne kände sig trött. Provsvaret, som togs på en hälsocentral i Sundsvall, visade avvikande hormonvärden.

En månad senare besökte patienten akutmottagningen då denne hade ramlat flera gånger i hemmet på grund av yrsel. Patienten hade väldigt låg puls och blev sämre under dagen med sjunkande medvetande och sämre andning. I drygt en månad behandlades patienten med olika läkemedel, respirator och pacemaker. Patienten kunde sedan skrivas hem utan bestående symtom.

Med anledning av händelsen har Region Västernorrland gjort en Lex Maria-anmälan. Där skriver regionen att på grund av det avvikande provsvaret inte följdes upp och åtgärdades drabbades patienten av myxödemkoma, ett allvarligt fall av låg ämnesomsättning. Om detta inte upptäckts i tid fanns det risk att patienten skulle avliva, står det i anmälan.

De avslutar anmälan med att skriva att patienten har återhämtat sig väl men kommer ha behov av en livslång medicinering.