Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandelsåtal ogillas av tingsrätten

En 30-årig man åtalades för misshandel av sin sambo. Men tingsrätten ogillar åtalet och menar att mannen handlat i nöd, eftersom han förhindrat kvinnan att skada sig själv.

Det var på nyårsafton och nyårsdagen för drygt ett år sedan som åklagaren menade att mannen ska ha misshandlat sin sambo i deras hem i Sundsvalls kommun. Han ska bland annat ha slagit henne med en sopsäck fylld med kläder, knuffat omkull henne och dragit henne längs golvet. Blåmärken, smärta, skrapsår och en misstänkt revbensfraktur ska ha varit några av resultaten av misshandeln. Mannen menar dock att han under händelsen befunnit sig i en nödvärnssituation och i en nödsituation. Han har känt fara både för att han själv skulle skadas eller att sambon skulle skada sig själv. Båda medger att de haft ett stormigt förhållande och att kvinnan tidigare mått mycket dåligt och försökt skada sig själv ett antal gånger. Vid händelsen på nyårsafton hade de bråkat och mannen menar att skadorna uppkommit då han försökt lugnat ner henne. På nyårsdagen uppstod också bråk och även då försökte mannen lugna ner henne. Rättsintyg styrker visserligen skadorna men tingsrätten litar mer på mannens berättelse om händelsen.