Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade kvinnan: "Domen är ett hån mot alla kvinnor"

Den 23-åriga kvinnan känner sig sviken av rättsväsendet.
– Domen är ett hån mot alla kvinnor i liknande situationer. De kan känna att det inte är någon idé att anmäla att de utsätts för våld, säger hon.

Kvinnans före detta pojkvän dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel. Parets turbulenta förhållande tog slut strax innan jul när han hade gått till angrepp mot henne i hennes hem. Han knuffade och sparkade henne och höll även fast en plastpåse som han hade trätt över hennes huvud.

– De här åren har skadat mig mer än jag förstått. Mitt självförtroende och min självkänsla är så gott som borta. Jag har trott att allt han gjort mot mig har varit mitt fel och att jag inte klarar mig utan honom. Jag blev så van vid hans terror att nu när det är tyst för första gången på tre år så känns det tomt. Det är hemskt hur manipulerad man kan bli, säger hon.

Domen blev en stor besvikelse.

Läs om rättegången här.

– Den är riktigt kränkande. Sådana här domar kan göra att kvinnor inte tycker det är någon idé att anmäla, med allt vad de innebär. Jag hoppas i alla fall att han får sitta tiden ut men jag förstår inte hur han ska kunna få den hjälp han behöver på den korta tiden. Jag tycker även att det är sorgligt att de inte alls har tagit hänsyn till att vår son var närvarande. Även han är ett brottsoffer.

Kvinnan säger att hon har en lång resa framför sig och att hon alltid kommer att få leva med smärtan och sorgen över vad mannen har utsatt henne och deras pojke för.

– Nu ligger allt mitt fokus på att han ska få den bästa uppväxten och framtiden jag kan ge honom.

Den unga kvinnan har också ett budskap till andra kvinnor som lever med våldsamma män. Så här skriver hon:

"Våga anmäl även om det sitter långt inne. Låt aldrig någon trycka ner dig eller få dig att känna dig värdelös. Om han inte uppskattar dig så är det hans fel. Ge aldrig upp och lyssna alltid på dig själv och viktigaste av allt är att aldrig släppa taget om vänner och familj för i slutänden så är det alltid dom som finns där och vill dig väl. Och man kan tro att det bara är svaga kvinnor som blir offer för sådana här män, men jag själv har alltid varit stark i mig själv, men allt ändrades när jag träffade honom".

Se filmen där kvinnans mamma berättar om hur hennes dotter förändrades.

För sex år sedan dömdes mannen till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning mot en annan kvinna. Det var den andra misshandelsdomen mot mannen. Den utsatta kvinnan hade under ett års tid fått ta emot slag, sparkar och han hade även tagit strypgrepp på henne. Efter ett sådant tillfälle svartnade det för ögonen på kvinnan och hon blev liggande med blodet rinnande ur näsan. Straffet ändrades sedan till åtta månaders fängelse i hovrätten och man tog i beaktande mannens låga ålder. Då var han 19 år.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!