Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöjd med kommunens bidrag

Kommunen är enligt socialtjänstlagen skyldig att hjälpa brottsoffer.
Den skyldigheten har de inte upprätthållit, enligt Brottsofferjouren som nu ansöker om högre bidrag för sin verksamhet.

– Under förra året hjälpte vi 1100 personer som utsatts för brott. Våra stödpersoner jobbar utan ett öre i lön, men vi behöver pengar för utbildningar, olika utlägg i arbetet och för att värva nya medlemmar, säger Johnny Nyman, ledamot i Brottsofferjourens styrelse.

Enligt den ansökan som skickats till socialnämndens samtliga ledamöter ligger verksamhetsbidraget från Sundsvalls kommun betydligt lägre än i övriga kommuner av samma storlek.

I Luleå betalar exempelvis kommunen 465 000 kronor i bidrag, vilket innebär en kostnad på 6,43 kronor per kommuninnevånare. I Sundsvall motsvarar bidraget 150 000 kronor och då menar Johnny Nyman att de har räknat högt. Men det håller inte kommunens ekonomichef, Arne Näsvik, med om.

– Totalt under 2008 har vi bidraget med totalt 170 000 kronor. Dessutom disponerar de gratis kontorsrum, IT-stöd och kontorsmaterial, så nog tycker jag att vi bidrar hyfsat ändå, säger han.

Men på Brottsofferjouren i Medelpad finns ett akut behov av mer kvalificerade insatser. Kravet på föreningens aktiva stödpersoner är stort och flera har nu utbildats för att kunna avlasta de stödpersoner som finns.

Behovet att hjälpa brottsoffer med sina rättigheter har ökat de senaste åren. Ungdomar, invandrare och personer över 65 år är grupper som hittills blivit eftersatta. Det vill Brottsofferjouren ändra på, men för att klara det krävas mer resurser. Därför har de lämnat in en ansökan om en höjning av driftsbidraget från 15 000 kronor till 50 000.

– Det är ändå en billig peng för kommunen som enligt lag är skyldig att hjälpa brottsoffer.

Lena Österlund (s), socialnämndens ordförande säger att de nu ska behandla jourens bidragsansökan.

– Det är ett jätteviktigt arbete som de gör. Brottsoffer behöver hjälp och jag antar att vi höjer beloppet om det behövs, säger hon.