Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänks ha lurat till sig närmare 183 000 kronor – ljög om arbetslöshet och akvarium

En man i 35-årsåldern från Sundsvall misstänks ha lurat till sig pengar från både a-kassan och Försäkringskassan genom felaktiga uppgifter som senare har avslöjats av de båda organisationerna. Mannen ska dessutom tillsammans med en kvinna ha lurat till sig cirka 24 000 kronor genom försäkringspengar för ett påhittat akvarium.

Annons

Mannen åtalas vid Sundsvalls tingsrätt för flera bidragsbrott gentemot arbetslöshetskassan. Närmare bestämt 16 fall av felaktigt inlämnade uppgifter som givit honom sammanlagt närmare 146 500 kronor, trots att han haft arbete under tiden han fått ersättning för arbetslöshet.

Men det slutar inte där. Mannen åtalas även för att ha ansökt om och beviljats tillfällig föräldrapenning vid fyra utbetalningstillfällen, trots att han har arbetat under de angivna dagarna. Totalt ska mannen ha fått ut drygt 12 200 kronor av Försäkringskassan, som han inte har haft rätt till. För det åtalas han för fyra fall av bidragsbrott.

Mannen ska dessutom tillsammans med en kvinna ha anmält en skada av ett trasigt akvarium till ett försäkringsbolag och då fått ut drygt 12 000 kronor, trots att ingen av dem ens ägt något akvarium.

Men de ska inte ha nöjt sig med denna utbetalning. Efter att de hade fått ut pengarna för det icke-existerande akvariet ska de ha gjort en identisk anmälan till ännu ett försäkringsbolag och därigenom fått ut nästan 12 000 kronor ytterligare.

Totalt åtalas mannen för bidragsbrott, bedrägeri och försök till bedrägeri på 23 punkter.

Läs även: Förteg sin sambo – åtalas för bidragsbrott

Läs även: Man häktad misstänkt för flera bedrägerier runt om i Norrland

Läs även: Man misstänks ha lurat butik i Sundsvall på hundratusentals kronor