Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt drograttfull frias i rätten efter oljig förklaring

Timråbon stoppades av en polispatrull på Alnö.
I blodet hade mannen THC och han åtalades för drograttfylleri.
Men i rätten gav han en oljig förklaring och domaren friade.

Det var den 8 mars i år som mannen stoppades av en polispatrull när han färdades utmed vägar på Alnö. En kontroll visade att mannen hade tetrahydrocannabinol (THC) i blodet och han åtalades för rattfylleri under påverkan av drogen samt ringa narkotikabrott.

Läs även: Fler åker fast för drograttfylleri i länet – ökat med osannolika 897 ...

Mannen förnekade dock att han använt droger med THC, såsom cannabis. Han förklarade i stället att han använt sig av en speciell olja som utvinns ur industrihampa. Oljan (CBD-olja) har Timråbon, som är i 30-årsåldern, använt i medicinskt syfte.

I domen framgår det att åklagaren inte preciserat vad som orsakat förekomsten av THC i mannens blod. Därför har rätten tagit ställning till om den olja mannen använt sig av är narkotika i straffrättslig mening.

Läs också: Dömda för drograttfylla kan frias

Tingsrätten slår fast att THC är klassat som narkotika. Men rätten slår även fast att alla varor som innehåller THC inte är klassade som narkotika enligt narkotikastrafflagen.

I domen slår rätten fast att den olja som mannen brukat ska inte anses som narkotika. Det gör att mannen frias från misstankarna om rattfylleri under påverkan av droger och åtalet om ringa narkotikabrott faller också.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.