Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta kidnapparen förde barnen utomlands – lägger skulden på pappan

Mamman som står åtalad misstänkt för att ha kidnappat två av sina barn och fört dem utomlands lägger skulden på barnens pappa.
Hon anklagar honom för våld och övergrepp mot både henne och barnen.

Annons

Först hade hon förlorat vårdnaden om barnen i en infekterad vårdnadstvist, sedan riskerade hon att även umgänget skulle begränsas. Då tog hon de två yngsta barnen och for till Spanien.

– Det kändes som om jag aldrig mer skulle få se mina barn, sa mamman när rättegången mot henne inleddes i Sundsvalls tingsrätt på onsdagen.

I oktober 2015 försvann mamman och hennes två barn, det ena barnet är i dagisålder och det andra i lågstadieåldern. Pappan anade snart oråd.

– Jag kontaktade henne för att komma överens om hur barnen skulle överlämnas sedan de varit hos henne över helgen, vi kunde inte göra det på dagis längre för hon var portad från dagis efter att ha varit där och skrikit, berättade barnens pappa.

När mamman inte svarade på telefonsamtal eller sms åkte han förbi hennes bostad och såg att ingen var hemma, någon dag senare polisanmälde han saken. Först efter ett par veckor upplevde han det som om polisen tog tag i ärendet.

– Under tiden försökte jag jobba och ta hand om de andra barnen men det var svårt att tänka på något annat. Jag ringde till alla kvinnojourer i hela Sverige och Norge och till massor av skolor. De större barnen hade det också svårt, jag tror att de kände sig ratade av sin mamma samtidigt som de var oroliga både för henne och för småsyskonen, säger pappan.

I december hade polisen lyckats spåra kontakter mellan mamman och två andra kvinnor, på det sättet visste man också att mamman befann sig i Spanien och till slut framkom vart hon var. Spansk polis grep henne, barnen fördes till ett barnhem och pappan tillkallades för att hämta hem sina barn.

Medan pappan anser att barnen kidnappades ser mamman det som om hon olovligen for på långsemester. Under huvudförhandlingen ville hon inte svara på många av de frågor åklagaren ställde, däremot återkom hon ofta till att hon flytt utomlands med barnen för att få vara i fred från barnens pappa en tid men sa att hon hade för avsikt att åka hem igen. Hon är övertygad om att barnen farit illa hos pappan och har polisanmält honom för brott ett 20-tal gånger men enligt åklagaren Christina Edlund Nilsson har alla förundersökningar mot pappan lagts ned.

De två kvinnor som misstänks för medhjälp till grov egenmäktighet med barn har bekräftat att de skickat pengar och hjälpt till att ordna bostäder till mamman men båda har sagt att de bara ville väl och inte förstod att de begick något brott.

Rättegången avslutas på fredag.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!