Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte Strömsundsmördaren begick självmord – fallet läggs ned

Mannen som erkänt att han dödade småbarnsmamman i Strömsund har tagit livet av sig på Rättspsyk i Sundsvall. Mordutredningen var i stort sett färdig och åklagare Karin Johnsson Rydh var nästan klar att väcka åtal.
– Det är väldigt olyckligt, oerhört tragiskt, säger hon.

Annons

Den mordmisstänkte 25-åringen greps i slutet av september sedan en död kvinna hittats i en lägenhet i Strömsund. När polisen kom in i lägenheten fann de också kvinnans lilla dotter som ska ha varit fysiskt oskadd. Under häktningsförhandlingen erkände mannen att han dödade kvinnan men att det aldrig var meningen. Tingsrätten beslutade att 25-åringen skulle genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning.

Åtalet har skjutits upp ett par gånger i väntan på att utredningen ska bli färdig. Under tiden har 25-åringen varit häktad och för en tid sedan flyttades han till Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall eftersom han varit i behov av vård.

När ÖP pratar med åklagare Karin Johnsson Rydh på tisdagsförmiddagen säger hon att det inte blir något åtal eftersom mannen tog sitt liv under måndagen.

– Den som är misstänkt är inte i livet längre och då finns det ingen att lagföra tyvärr.

– Det är väldigt olyckligt, oerhört tragiskt.

Det ska inte finnas några andra misstänkta i ärendet. Utredningen kommer därför att avslutas och det blir inget åtal. Mannens advokat, Jan-Åke Nyström, säger att han fick besked om självmordet under tisdagsmorgonen.

– Så sent som i fredags eftermiddag pratade jag med honom och då sade han sig må bra.

Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på Rättspsyk i Sundsvall, bekräftar att mannen tog sitt liv när han var ensam i sitt rum.

Hur kunde det hända?

– Han hade en form av tillsyn som gjorde att man tittade till honom varje kvart. Bedömningen var att det inte var en överhängande risk, men tyvärr så gjorde han det här ändå.

Bengt Eriksson säger att de ska tillsätta en grupp som ska analysera händelsen och en lex Maria-anmälan ska lämnas in till Inspektionen för vård och omsorg som får utreda om kliniken brustit i sina rutiner.