Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt barnbarn lider av depression – samhällets system måste hjälpa till mer

Samhället behöver göra mer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det vill säga skapa möjligheter, undantag, förståelse och lösningar – som man gör för personer med fysiska funktionshinder. Min dotterdotter som är 19 år har en NPF-diagnos (Aspergers syndrom). Hon är i vanliga fall högfungerande. Intelligent, humoristisk, snäll – ja, en glad och trevlig ung tjej.

Läs också: Öppen journal leder till diskriminering på hälsocentralen

Tyvärr så har hon drabbats av svår depression och orkar inte fungera som tidigare. Hon tar sig oftast inte ur sängen på dagarna och sover mest och har slutat kommunicera. Vi väntar på ytterligare hjälp från sjukvården. Jag trodde att det var allas rätt att i alla fall kunna ansöka om ekonomiskt stöd när man hamnat i ett svårt läge i livet, men det visar sig att så inte är fallet.

Läs också: Jannice lever med en man med psykisk ohälsa: "Jag önskar att fler hade stöttat mig"

För att söka ekonomiskt bistånd måste du bland annat ha ett kontoutdrag från banken, vilket i min dotterdotters fall är omöjligt att skaffa. Hon har ingen internetbank eller dosa och eftersom hon inte kommunicerar kan hon heller inte ringa. Ett kontoutdrag från bankomaten gäller inte. För att en fullmakt skall gälla måste hon lämna in den själv till banken. Det här betyder att inte nog med att hon och hennes familj mår väldigt dåligt så skall även ekonomin raseras. Kostnaden för de mediciner som behövs gör stora hål i plånboken. Har kontaktat socialtjänsten men att tänka "outside the box" är helt omöjligt.

Ledsen och arg mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel