Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt i julstressen kom frågan som ställde allt på sin spets

"Har du kärlek och omtanke att ge"?

Frågan överrumplade henne och fick henne att stanna upp för att se in i hans ögon en bråkdel av en sekund, precis innan hon stampade av sig snön som lagt sig som ett mjukt täcke över hennes röda kängor och över mössan där snön nu droppade ned i hennes ansikte.

Hon gav honom inget svar utan gick vidare.

Här inne i varuhuset var det varmt, här fanns värme i överflöd, inte bara i gradantal utan också i form av vackert utsmyckade juldekorationer som hängde från såväl väggar som tak.

Hon var just på väg in i julvärmen när frågan ställdes, helt från ingenstans nästan, men med ett glasklart budskap.

Läs också: Samlaren Crister Sjöberg älskar julen: "Jag tycker om att duka upp för stor julfest i matsalen"

En lång och stressig arbetsvecka var äntligen slut men stressen och pressen avtog inte nämnvärt bara för det. Inte mycket var inhandlat och klart inför den kommande julhelgen. Det var likadant förra julen och även  julen året innan det. Julklappar till alla, men vad skulle man köpa?

Hon mötte blicken från en kvinna i samma ålder som henne själv och bad om ursäkt när de av misstag stötte till varandra i trängseln som uppstod in till en av affärerna. Köerna till kassorna ringlade sig långa och ett litet barn skrek ilsket, antagligen av värmen från vinteroverallen i kombination med en stressad förälder som liksom hon själv letade julklappar i sista stund.

För Plus-kunder: Populärt att köpa julpynt på second hand: "Allt som har med julen att göra säljer bra"

Frågan dröjde sig kvar i hennes tankar och gjorde sig påmind igen. Hade hon det? Kärlek och omtanke att ge? Eller hade det liksom tappats bort där någonstans mitt i livet och i jakten på den perfekta julklappen till alla. Till alla utom till henne själv. Vad var det viktigaste egentligen? Hennes egen stress och känsla av att inte hitta tillräckligt bra julklappar eller förmågan att ge av sig själv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hon famlade med ena handen längst ned i den prickiga ryggsäcken efter mobilen som hade lyckats hamna längst ned och slog med darrande fingrar numret till den viktiga människa hon saknat väldigt mycket men inte pratat med på en lång tid, kanske var det till och med år som gått.

På väg ut från varuhusets värme mötte hon återigen hans blick men denna gång kunde hon ge honom ett svar. "Jo, jag har kärlek och omtanke att ge". I hans blick och i leendet hon fick till svar kunde hon förnimma en känsla av julfrid.

Tonerna i telefonen gick fram och i andra änden svarade till slut någon.

Ingela Nordström Mukka

Läs också:

Låt oss kämpa för något mer än nyrenoverade kök och utlandsresor

Jag duger inte längre i en värld av självupptagna egon

Avstå shoppingen på Black friday – fira En köpfri dag i stället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel